Aantal opvangplekken in Meierijstad moet volgens Spreidingswet groeien naar ruim vijfhonderd

MEIERIJSTAD – In de nieuwe landelijke Spreidingswet zou het aantal opvangplekken in Meierijstad moeten groeien naar 507. Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het raadsvoorstel om de opvang van vluchtelingen vanaf 2024 volgens die wet te regelen.
Archieffoto van de vluchtelingenopvang in het bestuurscentrum van Sint-Oedenrode.

In de Spreidingswet worden de asielzoekers in ons land over alle gemeenten verdeeld. De gemeente Meierijstad meldt dat er op dit moment binnen de gemeentegrenzen 350 opvangplekken voor asielzoekers zijn. “Dat is inclusief de locatie voor de opvang van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) op het voormalig chaletpark Boschvoort. Daarmee voldoen wij nu aan de regionale afspraken. Wij maken in de regio nog precieze afspraken over welke gemeente wat gaat doen in het kader van de Spreidingswet. Er kan namelijk nog onderlinge uitruil plaatsvinden”, aldus de gemeente.
Meierijstad streeft naar kleinschalige opvang in eigen beheer. Vluchtelingen worden in die aanpak gezien als nieuwe inwoners die op korte termijn moeten werken, participeren en integreren in de samenleving.

484 Oekraïners
De opvang van Oekraïense vluchtelingen valt niet onder de Spreidingswet. Momenteel vangt de gemeente Meierijstad 484 Oekraïners op. In de regio Noordoost Brabant is afgesproken dat Meierijstad minimaal 450 Oekraïense vluchtelingen moet opvangen.

“De verwachting is dat wij verder moeten groeien naar circa 600 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen per 1 januari volgend jaar”, laat een woordvoerder van Meierijstad weten. “Of dat lukt is onder meer afhankelijk van de vraag of wij de 144 geplande woningen aan de Bremweg in Schijndel in gebruik kunnen nemen.”Verder staat in het raadsvoorstel dat het college akkoord gaat om zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen op te vangen als er afgesproken is.

Onderzoek naar combi-opvanglocatie
In het raadsvoorstel staat ook dat de gemeente onderzoekt of er combinaties van opvanglocaties van asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders en spoedzoekers mogelijk zijn. Een statushouder is een asielzoeker met een verblijfsvergunning. Het is wettelijk verplicht dat gemeenten zorgen voor passende woonruimte voor statushouders. Een spoedzoeker is iemand die met hoge urgentie nieuw onderdak zoekt zoals mensen die bijvoorbeeld net in een echtscheiding zitten of door pech op straat belanden.