Achttien tegen vijftien: zoektocht naar plek voor windmolens kan beginnen

MEIERIJSTAD – De zoektocht naar plekken voor windmolens en zonneparken in Meierijstad kan beginnen. De gemeenteraad keurde donderdag een voorstel van burgemeester en wethouders goed. Vóór stemden CDA, HIER, D66 en PvdA.

Dat betekent ook dat er op plekken gezocht kan worden die in de buurt van natuurgebieden liggen zoals het Wijboschbroek en ’t Lijnt bij Keldonk. Twee dorpen waar de protesten de afgelopen maand het meest hevig waren. Donderdag waren veel tegenstanders met protestborden en een spandoek in de raadszaal aanwezig.

Zwaar verzet
De inwoners van Wijbosch die vooral protesteren tegen windmolens reageerden teleurgesteld. Namens hen kondigde Frank Mulkens zwaar verzet aan. In Wijbosch zullen ze zich tot de laatste snik verzetten. De tegenstanders in Keldonk, die vooral tegen zonneparken in het geweer kwamen, waren iets minder teleurgesteld.

Kleinere zonneparken
Dat komt omdat er een motie werd aangenomen waarin staat dat het college alleen zonneparken tot vijf hectare mag toestaan. Voor grotere parken moeten burgemeesters toestemming hebben van de gemeenteraad. Daarmee wil de raad grote bedrijven die megazonneparken willen aanleggen de wind uit de zeilen nemen. Bovendien mag er de komende twee jaar maximaal honderd hectare aan zonneparken in Meierijstad worden aangelegd. “Wij vertrouwen op het gezonde verstand van de raadsleden”, aldus de Keldonkse actievoerder Gerard van Zutphen.

Scheur in de coalitie
De stemming in de gemeenteraad legde ook een verschil van mening in de coalitie bloot. De VVD stemde als enige coalitiepartij tegen het voorstel. De VVD probeerde om de zaak te splitsen. De liberalen wilden wel beslissen over zonneparken maar nog niet over windparken. Wilma Wagenaars zei dat er al veel bedrijven zijn die een aanvraag hebben ingediend voor een zonnepark. Die wilde ze niet in de weg zitten. Windmolens hebben volgens haar een veel grotere impact en daarom wilde Wagenaars meer tijd nemen om na te denken over zoekgebieden. Dat idee kreeg geen meerderheid en daarom stemde de VVD tegen.

Harde belemmeringen
De vier gebieden waar nu gezocht wordt naar plekken om windmolens en zonneparken aan te leggen zijn behalve het Wijboschbroek en ’t Lijnt ook de Vlagheide in Schijndel en de Rooische Heide. Wethouder Jan Goijaarts benadrukte donderdag nog maar eens dat voor die gebieden gekozen is nadat alle andere gebieden die bekeken zijn, afgevallen zijn omdat daar “harde belemmeringen” waren.

Overval
Goijaarts en zijn collega-wethouders kregen zware kritiek omdat ze met het plan voor zoekgebieden waren gekomen zonder eerst de bevolking te raadplegen. “Overval onze inwoners niet en maak ze niet onnodig ongerust met zoekgebieden zolang niet zeker is dat zoekgebieden een kans hebben”, aldus Wagenaars van de VVD.

Hondenpoep
Mirjam van Esch van Hart zei dat het college niet geïnvesteerd heeft in het krijgen van draagvlak. “Als het over hondenpoep gaat dan trekt u de wijken in om met de bewoners te praten. Dat heeft u niet gedaan nu het een onderwerp betreft dat veel meer impact heeft. Mijn advies: behandel de windmolens als hondenpoep”, aldus Van Esch.

De Hart-politca deed van alles om het college te bewegen eerst met de bevolking te gaan praten. Wethouder Goijaarts zegde toe te gaan praten, maar hij wilde niet zo ver gaan als Van Esch. Die stelde voor om met een raadsbesluit de boer op te gaan en dan de bevolking daarover te laten oordelen. Overigens vonden de meeste andere partijen dat een merkwaardig idee.

Uitdaging
“Het is niet eenvoudig maar we gaan de uitdaging wel aan”, zei Goijaarts. Hij wilde nadrukkelijk de indruk wegnemen dat het allemaal een gelopen race is. “We zetten nu pas de eerste stappen. Het gaat nu over hoe dan pas over waar. Dat roept emotie op en dat geeft ruis op de lijn. Daardoor vertroebelt de essentie van ons raadsvoorstel. We staan pas aan het begin van een reis die we samen moeten doorlopen”, aldus de wethouder.

Energiecowboys
Een aantal partijen haalde uit naar het bedrijf Solarcentury dat in Keldonk bezig is grond te kopen van boeren om daarop zonneparken te maken. Die boeren moeten een zwijgovereenkomst tekenen. Partijen spraken over energiecowboys. “Daardoor zijn onderlinge relaties in ’t Lijnt kapotgegaan. Dat heeft diepen wonden geslagen”, aldus Mirjam van Esch.

Bomen
Een groot aantal amendenten en moties leverden nog aanvullingen op. Zo gaat Meierijstad met gemeenten langs de N279 van Den Bosch naar Helmond praten over een plan om vooral langs die weg windmolens te plaatsen.

Evenzo was er sympathie voor een voorstel van D66 om her en der bomen te plaatsen met zonnecollectoren, hoewel de meeste partijen vonden dat die bomen vooral een symboolfunctie hebben maar qua energie geen zoden aan de dijk zetten.

Protesten in de raadszaal