Al voor 25 euro eigenaar van zonneweide Nijnselseweg

NIJNSEL – Wie straks een obligatie koopt voor het zonnepark in Nijnsel zou wel eens vier procent rendement op z’n geld kunnen krijgen. Dat bleek maandagavond tijdens een digitale informatiebijeenkomst van Solisplan. Dat is Roois bedrijf dat het park wil gaan aanleggen.

Directeur Teun van Sinten presenteerde zich ook nadrukkelijk als Rooise jongen: “ik ben hier geboren en getogen en ga nooit meer weg,” zei hij.

Droom

Het is zijn droom om op zijn geboortegrond iets duurzaams na te laten voor de Rooise of Nijnselse gemeenschap. In de ogen van Van Sinten is dat een zonneweide met tienduizend panelen waar ruim 2700 mensen groene stroom van kunnen betrekken.

Zo’n vijftig belangstellenden luisterden mee naar het plan voor het zonnepark tussen de A50 en de Nijnselseweg. Of zoals Van Sinten het zei: “tegenover de Babydump”.
Ze maakten het hun plaatsgenoot niet lastig. Er waren nauwelijks moeilijke vragen zoals wel eens gebeurt als het over zonneparken gaat. Er waren wat zorgen dat de zonnepanelen het geluid van de A50 zouden weerkaatsen en versterken. Volgens Van Sinten worden de panelen zo geplaatst dat het tegenovergestelde gebeurt.

Grote eik

Ook wilde iemand weten wat er gebeurt met de grote eik op het terrein. Van Sinten: “We zullen proberen die te behouden maar hij is er slecht aan toen.” Een vertegenwoordiger van het Roois Landschap bood aan over de groene invulling van het zonnepark mee te denken.

Teun van Sinten benadrukte dat alles wordt gedaan om het zo natuurlijk mogelijk te maken. Rondom het zonnepark komen struwelen en de grond onder en tussen de panelen wordt ingezaaid met bloemen.

Overcapaciteit

Uiteraard waren er ook mensen die vragen hadden over het gebrek aan transportmogelijkheden van al die opgewekte groene stroom. De gemeente Meierijstad heeft niet voor niks besloten om na uitgifte van de aangevraagde vergunningen even een pas op de plaats maken. “Ik zal niet zeggen dat je die overbelasting met een korrel zout moet nemen, maar er zit nog wel ruimte. In het noorden worden proeven gedaan en daar ben ik optimistisch over,” aldus Van Sinten.

Geen Duitsers of Chinezen

De directeur van Solaris benadrukte dat het een project van en voor inwoners van Meierijstad moet worden. In eerste instantie kunnen alleen inwoners van en organisaties in Meierijstad obligaties kopen. Het streven is om vijftig procent van de kosten via de opbrengst van obligaties te betalen. Als dat niet lukt zal er pas verder worden gekeken. “Maar het is niet de bedoeling dat het zonnepark straks in handen komt van een Duitse of Chinese entiteit,” aldus Van Sinten.

Met het park kan aan zo’n 2700 mensen stroom geleverd worden. Er moet nog een stroomleverancier worden gekozen. Deelnemers aan de vergadering wilden weten hoe het financieel zat. Wie groene stroom afneemt betaalt meestal minder aan de leverancier, zei de directeur van Solaris. Dat staat los van wie een obligatie koopt. De eigenaren van dat waardepapier delen mee in de opbrengst. Er zijn vergelijkbare projecten met een opbrengst van vier procent. De minimum-inleg is 25 euro.