Alcoholmisbruik: "Ouders stellen geen grenzen"

MEIERIJSTAD – Ouders moeten meer doen om te voorkomen dat hun kinderen aan de drank raken. Dat was de teneur van een commissievergadering van de gemeente Meierijstad. “Ouders stellen weinig grenzen. Ze zijn de leverancier van alcohol en ze staan toe dat er in huis wordt gedronken”, zei Fiona Kremers, beleidsmedewerker jeugd van vier Kempengemeenten.

Zij was door de gemeenteraad van Meierijstad uitgenodigd om te vertellen over het IJslandse model tegen alcoholmisbruik door jongeren. Vier gemeenten in de Kempen hebben dat model overnomen.

Veilige omgeving
IJsland heeft in 1998 een model ontwikkeld om het enorme alcoholmisbruik aan te pakken. Centraal daarin staat dat de jongeren een veilige sociale omgeving wordt geboden. Daarvoor worden complete gemeenschappen ingeschakeld. En met succes. In 1998 was 42% van de IJslandse 15- en 16-jarigen in de laatste 30 dagen dronken geweest. In 2017 was dit nog maar 5%.
In IJsland is eerst wetenschappelijk onderzocht wat de oorzaak van het probleem is en wat de gevolgen waren. Daarna is er een beleid ontwikkeld om te verbeteren en daarna is dat in de praktijk gebracht.

Veel vrije tijd
“In IJsland is het kind niet verantwoordelijk. De vraag was: waarom gebruiken die jongeren zoveel alcohol. Er waren verschillende oorzaken. Ouders trokken geen grenzen. Kinderen bleken relatief veel vrije tijd te hebben waarin ze elkaar opzochten en gingen drinken. De groepsdruk was groot”, aldus Kremers.
In IJsland is toen besloten om samen met ouders, scholen, gezondheidsorganisaties en sportverenigingen vooral die oorzaken te gaan aanpakken. De methode is zo goed dat nu al in 36 gemeenten in twintig landen het IJslandse mode wordt toegepast.

Tijdens de informatieavond voor gemeenteraadsleden begon wethouder Rik Compagne met de opmerking dat alcoholmisbruik de gemeente zorgen baart, maar dat Meierijstad niet meteen het IJslandse model wil overnemen. “We doen al heel veel”, aldus de wethouder,

Stapavonden
Beleidsambtenaar Menno Niesten mocht uitleggen wat de gemeente Meierijstad dan zoal doet.


Er worden stapavonden georganiseerd voor ouders. In enkele cafés worden dan workshops gegeven waar ouders gewezen wordt op de gevaren die hun kinderen lopen.

Op scholen houden leerlingen spreekbeurten over het probleem en daar komen veel ouders naar toe. Er zijn werkgroepen waar onder meer gemeente, politie en zorginstellingen plannen bedenken om het probleem aan te pakken. Niesten benadrukte dat ook in Meierijstad de aandacht vooral uitgaat naar de ouders die verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen.

Er zijn volgens Niesten al veel overeenkomsten tussen de IJslandse aanpak en de inspanningen in Meierijstad. “Maar”, zei hij, “in IJsland speelt ook de landelijke overheid een cruciale rol. Kinderen mogen daar ’s avonds laat niet meer over straat. Zover zijn we in Nederland nog niet”.

Foto door Matan Segev via Pexels