Basisscholen in Meierijstad zetten hun schouders onder de Corona-uitdaging
MEIERIJSTAD - “Het is bizar wat er gebeurt. We maken er het beste van en zijn gelukkig goed voorbereid”. Aan het woord is directeur Silvy Arts van basisschool ’t Ven in Veghel. Net als alle andere basisscholen in Meierijstad is zij geconfronteerd met een schoolsluiting van minimaal drie weken. Ook Lamber Gevers, directeur van basisschool de Beemd in Schijndel en Paul Meessen, bovenschools directeur in Sint-Oedenrode geven een korte impressie van hoe deze zeer bijzondere maandag is verlopen.
Silvy Arts, directeur van basisschool ’t Ven in Veghel
“Vorige week hebben we al volop met de ouders gecommuniceerd. Verschillende groepen zijn toen al verplicht thuis gebleven, omdat we onvoldoende leraren beschikbaar hadden. De ouders reageren positief op onze manier van communicatie en hebben begrip voor de situatie. Zaterdag heeft de overkoepelende schoolorganisatie Skipov een inventarisatie gehouden van hoeveel van onze ouders in vitale beroepen werken. Op grond daarvan verwachtten we vanmorgen zo’n 65 kinderen op school, maar dat werden er maar 7. Ik denk dat ouders liever kiezen voor een eigen opvangmogelijkheid.
Van onze school mogen er vijf leerkrachten niet op school werken vanwege gezondheidsklachten, maar meestal kunnen zij wel thuis werken. Op school gaan we nu instructielessen opnemen, waarbij de leerkracht en het digibord te zien zijn. We werken hierbij met het programma Teams van Office 365. Vanaf donderdag krijgen de leerlingen van groep 7 en 8 dagelijks een lesaanbod van twee uur aangeboden dat ze thuis moeten verwerken. We richten ons nu op de hoofdvakken. We geven ook nog aanvullende keuzeopdrachten. De kinderen kunnen op school hun Chromebook ophalen en ook lesboeken en werkschriften. Later krijgen ook de andere groepen op deze manier thuisonderwijs. Voor de kleuters, waarbij het belangrijk is dat zij hun juf kunnen zien, maken we filmopnames waarbij de leerkrachten bijvoorbeeld verhalen voorlezen.
We volgen met alle scholen een centraal beleid van Skipov. Twee keer per dag kunnen onze leerlingen chatten met hun leerkracht. We moeten even kijken hoe we dit vorm gaan geven. Verder neemt elke leerkracht minstens een keer per week telefonisch contact op met hun leerlingen om even bij te kletsen en te horen hoe het gaat. We willen graag dat kinderen een veilig gevoel krijgen ondanks alle extreme gebeurtenissen.”
Lamber Gevers, directeur van basisschool de Beemd in Schijndel
“Het is allemaal nieuw voor ons en we proberen gewoon wat er mogelijk is. We hebben nu zes zieke leerkrachten. Vanmorgen kwamen er maar 5 kinderen van ouders met vitale beroepen naar school. Morgen mogen er ook kinderen komen waarvan één ouder zo’n beroep heeft. Het is even afwachten of dat een groot verschil gaat maken. We filmen lessen met het programma Padlet die de kinderen thuis gaan bekijken. Kinderen en hun ouders kunnen inloggen en zien dan ook per dag welke taken er moeten worden uitgevoerd. Dat zijn digitale, maar ook andere werkzaamheden. Morgen worden alle benodigde boeken en papieren bij de kinderen thuis bezorgd.
Alle scholen volgen de centrale richtlijnen van onze overkoepelende organisatie Skopos. Elke dag houden we crisisoverleg met de leiding van de verschillende scholen. Dat gebeurt ook binnen het MT en het schoolteam. We zetten samen de grote lijnen uit voor het onderwijs op afstand.”
Paul Meessen, bovenschools directeur in Sint-Oedenrode
“Ook in Sint-Oedenrode wordt volop gewerkt aan de gevolgen van de schoolsluiting. Vandaag zijn in totaal eenentwintig kinderen op de acht Rooise scholen opgevangen van ouders met vitale beroepen. We werken nauw samen met SAAM en de kinderopvang.”
Gezien de drukke onvoorziene werkzaamheden was er vandaag geen gelegenheid meer voor een verdere toelichting.