Bernhoven wil miljoenen uit Den Haag voor opzetten van longcovidkliniek (video)
UDEN - Als het aan ziekenhuis Bernhoven ligt, krijgt Uden het eerste expertisecentrum voor post-covid van Nederland. Het kabinet besloot in februari al om 27 miljoen euro uit te trekken voor dit soort klinieken.
Patiënten die longcovid hebben, lopen vaak vast in de reguliere zorg. Ze hebben het gevoel niet gehoord te worden. Ziekenhuis Bernhoven in Uden wil nu een speciale polikliniek oprichten voor deze patiënten waar verschillende artsen samenwerken.
“Als je iets aan je hart hebt, ga je alleen naar de cardioloog. Dat is hier niet het geval. Er is een heel team van professionals nodig die om je heen staat. Dat kijkt wat voor jou de beste weg naar herstel is”, vertelt internist Wink de Boer die lobbyt voor zo’n kliniek bij het Udense ziekenhuis.
2000 patiënten per jaar behandelen
Het kabinet maakte eerder dit jaar 27 miljoen euro vrij voor longcovidklinieken. Bernhoven verwacht daar vijf miljoen euro van nodig te hebben. Daarmee kunnen de artsen betaald worden en jaarlijks tweeduizend patiënten behandeld worden.
De Boer verwacht dat de zorg op termijn binnen de reguliere zorg gaat vallen. “We hebben nu een tijdelijke situatie waarbinnen je deze zorg kan vormgeven. Wat werkt goed en wat niet? Dan kunnen we kijken hoe we het binnen het systeem kunnen gaan betalen met elkaar.”
‘Logische plek’
Dat Bernhoven zich opwerpt als locatie voor het eerste experticecentrum van Nederland is geen toeval. “Bernhoven ligt in een regio die eerst getroffen werd door q-koorts. Ook in coronapandemie waren we de hotspot van de eerste golf.”
In de eerste coronagolf heerste het deltavirus. “De mensen die met die variant besmet raakte, hebben de grootste kans om long covid op te lopen. Dus in onze regio woonden de meeste patiënten van heel Nederland. Het is logisch om in deze regio het centrum neer te zetten. Daarmee verkleinen we de reistijd voor de patiënten”, schetst De Boer.
Onduidelijkheid over q-koortspatiënten
Of q-koortspatiënten straks ook terecht kunnen bij de polikliniek is nog niet duidelijk. “Het is onze intentie om die mensen mee te nemen. Maar wie betaalt bepaalt. De subsidieaanvraag en de voorwaarden die daaraan verbonden worden zullen dat bepalen. Ik hoop het van harte van wel.”
Of en wanneer Bernhoven daadwerkelijk een polikliniek krijgt is nog niet bekend. Het kabinet moet eerst nog beslissen hoe de pot met 27 miljoen euro precies verdeeld gaat worden.
Van mediapartner, Dtv Nieuws