Bij grote bouwplannen voortaan eerst aan tafel

MEIERIJSTAD – Grote, ingewikkelde bouwplannen kosten veel tijd. En dat terwijl veel inwoners juist willen dat bouwplannen sneller van de grond komen. Daarom start de gemeente Meierijstad vanaf 15 februari een nieuwe werkwijze. Voortaan gaan alle betrokken partijen meteen aan tafel om te kijken of het bouwplan kans van slagen heeft.

De Intake- en Omgevingstafel heet deze nieuwe werkwijze. Niet alle bouwplannen worden aan deze tafel besproken. Het gaat om ingewikkelde bouwplannen waarvoor het bestemmingsplan aangepast moet worden én die grote invloed hebben op de buurt. Denk aan de bouw van seniorenwoningen, het plaatsen van flexwoningen of de bouw van een sportpark.

Twee stappen
De eerste stap is een íntake of het plan kan van slagen heeft en of het bijdraagt aan de kwaliteit van de buurt. De tweede stap is de omgevingstafel. In een gesprek met de gemeente en andere overheden en onder andere buurtgenoten. Zo kan iedereen zijn mening over het plan geven. Na één of meer tafels kan beoordeeld worden of het zinvol is een bouwvergunning aan te vragen en welke voorwaarden er voor het bouwplan zijn.

Sneller bouwen
Doel van de intake- en omgevingstafel is dat de vergunning sneller binnen 8 weken verleend kan worden. kan worden/ Wethouder Jan Goijaarts is blij met de invoering van de nieuwe werkwijze: “Via de Omgevingstafel wordt de omgeving eerder geïnformeerd en betrokken bij de plannen van een initiatiefnemer. Hierdoor kan de omgeving al in de voorbereidende fase haar stem laten horen.”

Omgevingswet
De intake- en omgevingswet is een voorloper van de nieuwe omgevingswet. Deze wet gaat op 1 juli 2022 in. In de wet staan eenvoudiger en duidelijker regels voor alle wetten en regels voor de leefomgeving.