Blauw Geel '38/JUMBO bekert door na Houdini-act en heldenrol Robin Voets

VOLENDAM - Blauw Geel '38/JUMBO heeft op een onwaarschijnlijke manier het hoofdtoernooi van de KNVB-Beker bereikt. Na verlenging werd met 2-3 gewonnen van tweede divisionist RKAV Volendam, nadat het luttele secondes voor tijd nog tegen een achterstand aan keek. Nota bene centrale verdediger Robin Voets werd de held van de avond.
Een hoop verslagen gezichten bij RKAV Volendam nadat ze in de laatste seconden de winst uit hun handen zien glippen
Fotograaf: RKAV Volendam via X

De Volendamse amateurs spelen dit seizoen voor het eerst in de tweede divisie. Toch leken beide teams op papier nagenoeg gelijkwaardig en dat werd gedurende de eerste helft ook duidelijk. Het begin van de wedstrijd was vrij gezapig, Volendam had de meerderheid van het balbezit, maar deed er niets mee. Pas na een kwartier was de eerste noemenswaardige kans van de wedstrijd – voor Volendam – maar de bal was zo ver naast dat die nog net niet in de Waddenzee belandde. Tien minuten later moest keeper Jordy Zielschot voor het eerst in actie komen. Hij wist het schot van Roy Tol te keren. Het duurde lang voordat Blauw Geel ’38 voor het eerst echt gevaarlijk werd. Vlak voor rust kon Dave de Meij net niet bij een strakke voorzet van Ben van den Nieuwenhof. Zo leek de ruststand 0-0 te worden. Leek, want ineens was het alsnog 1-0. Een corner van Volendam werd tot doelpunt verwerkt door Stef Schokker. Zo ging de Veghelse uitploeg met enig chagrijn aan de thee.

Trainer Maurice Verbunt greep in en haalde Jay van Boxtel naar de kant. Hij werd vervanger door Sjoerd Schobbers. Laatstgenoemde creëerde als snel na de start van de tweede helft een kans. Zijn lange inworp kwam bij Lars Loermans terecht, maar die schoot over. Blauw Geel ’38 kwam steeds beter in de wedstrijd en na een uur kwam daar de gelijkmaker. Van den Nieuwenhof werd diep gestuurd en legde af op Koen van der Zanden. De Rooise spits werkte de bal koelbloedig tegen de touwen. Het geloof in een goede afloop groeide bij de uitploeg en vijf minuten later leek het opnieuw te scoren. Een schot van Van den Nieuwenhof ging via de binnenkant van de paal uit het doel. Toch bleef de Veghelse ploeg bloed ruiken en wilde het een doorbraak forceren door Hicham Haouat en Jannes Mulders in te brengen. Toch was het vlak voor tijd ineens 2-1 voor RKAV Volendam. Roy Tol was voor de tweede keer trefzeker na een aanval over links. En zo zag het er sterk naar uit dat Blauw Geel ’38 voor het tweede seizoen op rij zou stranden in de tweede kwalificatieronde van de KNVB-beker, al was Lars Loermans nog dicht bij de gelijkmaker. Volendam gooide de pot dicht. De scheids stond op het punt om af te fluiten. Blauw Geel ’38 gooide nog een keer de bal voor de pot en wonderlijk genoeg kwam deze bij Robin Voets terecht. De Volendammers stonden in shock te kijken hoe de bal de doellijn passeerde: 2-2. De scheidsrechter floot vervolgens direct af, waardoor er verlengd moest worden.

Volendam kreeg snel een grote kans, maar de bal spatte uiteen op de buitenkant van de paal. Niet lang daarna was het Blauw Geel ’38 dat via een corner ook een bal tegen het aluminium zag eindigen. Een minuut later kwam de Veghelse ploeg toch voor het eerst op voorsprong: Een schot van Loermans ging via een Volendamse rug over de achterlijn. De daaropvolgende corner kwam opnieuw bij Robin Voets terecht, die zijn tweede goal maakte: 2-3. Beide ploegen bleven op zoek naar doelpunten. Volendam kreeg vlak voor de rust van de verlenging nog een goede kans, maar Voets liet zien ook in defensief opzicht belangrijk te zijn.

Beide ploegen kregen halverwege de tweede helft van de verlenging kansen. Hicham Haouat schoot net over, terwijl de thuisploeg een kopkans miste via een corner. Daarna zagen de Veghelaren Van der Zanden zijn tweede maken, maar de assistent-scheidsrechter stak zijn vlag omhoog; buitenspel. Twee minuten voor tijd werd het nog schrikken voor Blauw Geel ’38: Daan Sier kopte net voorlangs uit een corner. De meegereisde fans waren inmiddels al een hele tijd aan het ijsberen langs het veld. Zou hun ploeg de voorsprong vasthouden. Het antwoord werd een paar minuten later gegeven; een volmondige ‘ja’. De scheids floot voor de laatste keer. Blauw Geel ’38 wint met 2-3 na een ware Houdini-act en stroomt door naar het hoofdtoernooi van de KNVB-Beker. Robin Voets wordt uiteindelijk de held van Blauw Geel '38, dankzij zijn doorslaggevende goals.