BrabantZorg en minister De Jonge ruzieën over 364.000 euro corona-steun

DEN HAAG/MEIERIJSTAD - Zorginstelling BrabantZorg was in de coronatijd te netjes met het aanvragen van de zorgbonus waardoor 363.869 euro aan bonussen niet door toenmalig minister Hugo de Jonge werd uitgekeerd. De organisatie uit Oss voelt zich bestraft voor goed gedrag en wil het geld alsnog hebben, aldus Daniëlle van Liempd van de zorginstelling maandag bij de Raad van State. 

In 2020 toen iedereen stond te klappen voor het personeel  in de zorg beloofde minister De Jonge van Volksgezondheid (VWS) iedere medewerker een bonus van duizend euro. Werkgevers konden de aanvragen indienen. BrabantZorg is een grote instelling met duizenden medewerkers. Voor 5700 zorgmedewerkers werd op tijd, dat wil zeggen voor 11 november 2020, een aanvraag voor de Covid 19-bonus ingediend.
De instelling heeft echter ook honderden medewerkers in dienst met een klein baantje. Die hebben ook nog een tweede of derde werkgever. Om te voorkomen dat er dubbele aanvragen op het ministerie zouden binnenkomen waarschuwde BrabantZorg via het Intranet dat die medewerkers moesten aangeven of BrabantZorg de aanvraag moest doen.

Door 353 zorgmedewerkers is daar pas op gereageerd toen de aanvraag voor de grote bulk, 5700 personeelsleden, al de deur uit was. BrabantZorg heeft de zorgbonus voor deze 353 medewerkers uit eigen zak betaald maar wil het geld terug van de huidige minister voor Langdurige Zorg en Sport. Die weigert omdat de aanvragen te laat waren. ‘’We hebben het te netjes gedaan omdat we niet teveel bonussen wilden aanvragen. Die zou je dan jarenlang in de boekhouding hebben staan als schuld die terugbetaald moet worden en dat wil  je niet’’, zei advocaat Jack van Beers. VWS maakte er niet teveel woorden aan vuil en wees het bezwaarschrift van BrabantZorg af als kennelijk ongegrond. 

Bonussen
In 2020 stelde het Rijk 1,4 miljard euro aan zorgbonussen beschikbaar. Dit bedrag werd met 800 miljoen overschreden. In 2021 kwam er een tweede bonus voor zorgpersoneel. Die was 385 euro per persoon. In de coronajaren werd in totaal voor drie miljard euro aan zorgbonussen uitgekeerd. In de eerste ronde, de bonus van duizend euro,  waren volgens opgave van het ministerie 207 instellingen te laat met hun aanvraag. Hiervan werden er 40 alsnog in behandeling genomen.
Dat waren vooral de kleine zorginstellingen waar de bonussen in totaal niet hoger waren dan 25.000 euro.

Coulant
BrabantZorg heeft ook recht op zo’n coulante behandeling, vindt advocaat Van Beers. Met een procedure volgens de Wet openbaarheid van bestuur (tegenwoordig Wet open overheid) kwam BrabantZorg erachter dat de minister bij kleine instellingen de hand over het hard had gestreken. ‘’Ze hoefden niets te bewijzen. Een telefoontje dat ze midden in een verhuizing zaten of dat er zieken waren op de administratie was voldoende’’, zei Van Beers. Voor de Osse zorginstelling wil de minister geen uitzondering maken. ‘’Als we dit toekennen is het einde zoek’’, zei de vertegenwoordiger van het ministerie. BrabantZorg heeft in de regio 33 zorglocaties. De rechtbank Oost-Brabant stuurde zorgorganisatie op 21 juli 2022 met lege handen naar huis. De Raad van State beslist over een week of zes op het hoger beroep.