CDA Brabant wil starterslening in de hele provincie gelijktrekken (video)
Door: Dylan Jagers (Dtv Nieuws)
De hoogte van een starterslening voor een huis verschilt nogal van gemeente tot gemeente in Noord-Brabant. Dat terwijl zo'n lening voor veel mensen het verschil kan maken of ze wel of geen eerste woning kunnen kopen. Zeker in de huidige huizenmarkt. Het CDA Brabant heeft daarvoor een oplossing.
“We hebben in Brabant 9 gemeentes die geen starterslening hebben. Verder differentiëren de startersleningen van 20.000 euro tot aan 86.000 euro tussen de verschillende gemeentes”, zegt Ronnie Buiks, Provinciale Statenlid van het CDA. Als het aan hem ligt, komt er een einde aan die differentiaties en krijgt iedere gemeente een basisstarterslening van 60.000 euro, gefinancierd door de Provincie.
Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor de starterslening bij de gemeentes en de huidige coalitie in het provinciebestuur vindt dat het daar ook thuis hoort. Daar is Buiks het niet mee eens: “Wij zien dat niet alle gemeentes de financiële middelen hebben om deze stappen te zetten. Als provincie hebben we die wel en dan moeten we die verantwoordelijkheid ook nemen.”
Ook starters uit de regio merken dat het belang van een starterslening groot is. ''Het is van belang om een starterslening te krijgen, al helemaal in deze tijd waarin de huizenprijzen zo hoog zijn’’, zegt Qunty Kerkhof die onderdeel is van een groep waarin tien starters gezamenlijk een nieuwbouwproject neer willen zetten. “In onze groep zitten ook veel vrijwilligers die hun steentje bijdragen in het dorp en het zou zonde zijn om die kwijt te raken in Nuland. Het zou dan zomaar kunnen zijn dat ze naar een andere gemeente verhuizen waar ze met een starterslening de hypotheek wel rond krijgen.”
Het CDA Brabant onderschrijft ook het belang voor met name kleine kernen. “Het is belangrijk dat de kernen ook de kans krijgen om te groeien. Hierdoor houden we de Brabantse jeugd ook echt in Brabant”, sluit Buiks af.