Corona zorgt dat de zorg meer waardering krijgt
Meierijstad - Al enkele jaren werkt de zorg aan een beter imago om zo de broodnodige medewerkers te kunnen werven. Hoe vreemd het ook klinkt: corona zorgt dat de zorg meer waardering krijgt. Dat is de optimistische insteek van Jody Cath, bestuurder bij SWZ. Deze organisatie geeft in onder meer in Meijerijstad ondersteuning bij mensen met een beperking. Ze vertelt hoe SWZ omgaat met de coronacrisis.
Afstand houden gaat niet
“SWZ begeleidt mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Dat doen we op veel verschillende manieren. We hebben onder meer woonvormen, dagbesteding, behandeling, buitenschoolse opvang en logeerhuizen,” vat Jody samen. “Maar veel activiteiten liggen noodgedwongen stil. Want afstand houden in de zorg: dat gaat simpelweg niet. Daarom hebben we besloten om de dagbesteding, logeerhuizen en buitenschoolse opvang te sluiten. Dat was niet leuk, maar wel noodzakelijk.”
Woningen op slot
Natuurlijk blijft SWZ op de woonvormen wel volledige zorg geven. Maar ook daar is alles anders. Jody: “De meeste
moeilijke maatregel was de beslissing om de woningen op slot te doen. Daar vond ik echt een ‘buikpijnmaatregel’. Maar we zorgen voor kwetsbare mensen en dus hadden we geen andere keus. Er is helaas geen bezoek welkom en bewoners mogen niet zomaar naar buiten. Ook vrijwilligers mogen niet meer met cliënten werken. Gelukkig helpen zij ons nu praktisch, onder meer met boodschappen doen. Het is voor iedereen lastig om aan sociale onthouding te doen. Maar de meeste mensen begrijpen het wel. Dat is anders als je een verstandelijke beperking hebt. Dan is het niet te snappen dat je bijvoorbeeld als kind niet naar je moeder kan of dat je niet zomaar meer geknuffeld kan worden door je opa of oma.”
Speciale informatienummers
Ook voor cliënten die thuis wonen, maar bij SWZ dagbesteding volgen is alles anders. Jody: “Zij komen vaak naar dagbesteding om de partner of het gezin te ontlasten. Nu de dagbesteding gesloten is, kunnen we niet de begeleiding bieden die cliënten en hun naasten gewend zijn. Onze begeleiders onderhouden nu telefonisch contact met deze cliënten. Ook hebben we voor deze een speciaal telefoonnummer geopend waar deze cliënten vragen kunnen stellen. Ook voor verwanten van bewoners hebben we een speciaal informatienummer geopend. En ook voor onze medewerkers is er een speciaal informatienummer. Daar krijgen ze goede informatie over wanneer het wel en niet veilig is om te komen werken.”
Kwetsbare cliënten
Voor cliënten van SWZ is – net als voor iedereen – de wereld binnen een paar weken enorm veranderd. Dat is vaak lastig te begrijpen, zeker voor cliënten die veel structuur nodig hebben. “Waar het kan komen activiteitenbegeleiders in de woningen om op een verantwoordde manier activiteiten te doen.Het bieden van behandeling door bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan op dit moment niet.,” vertelt Jody. “Daarnaast proberen we zo zoveel mogelijk vaste gezichten in de zorg in te zetten. Dat is een lastige puzzel, want we zorgen voor kwetsbare mensen. Daarom hebben we extra strenge regels over wanneer je mag komen werken. Bij een verkoudheid of hoestje en koorts moeten medewerkers zich ziekmelden. Daardoor stijgt ons ziekteverzuim, maar minimaliseren we ook het besmettingsgevaar. Daarnaast vragen we aan onze medewerkers een extra offer in hun sociale contacten. Dus géén 3 mensen thuis op bezoek, maar zo min mogelijk sociale contacten. Ik vind het écht bewonderenswaardig dat onze mensen dat offer willen brengen.
Mondkapjes gezocht
Met alle maatregelen hoopt SWZ dat zoveel mogelijk cliënten én medewerkers gespaard blijven van corona. Tot nu toe zijn er 3 cliënten in isolatie verzorgd. Zij zijn inmiddels genezen. Het is overigens niet duidelijk of zij besmet zijn geweest met corona. Eén cliënt is momenteel in zijn eigen appartement in isolatie. Voor alle zekerheid is het logeerhuis op Zonhove in Son in orde gemaakt als speciale verpleegafdeling voor coronapatiënten. “Natuurlijk hopen we dat dit niet nodig is,” benadrukt Jody. “Want juist voor onze cliënten is zo’n opname van huis enorm ingrijpend. Waar het kan verzorgen we mensen liever in hun vertrouwde omgeving. Maar dat moet wel veilig gebeuren. Daarom zijn we op zoek naar chirurgische mondkapjes.”
Dikke pluim
De schouders eronder, goede moed houden, hart voor de zorg hebben én dat alles ook nog met hart voor de zorg. Jody vindt dat alle SWZ-medewerkers een dikke pluim verdienen. “De aandacht gaat vooral uit naar medewerkers in de thuis- en ziekenhuiszorg. Maar ook de mensen in de gehandicaptenzorg werken enorm hard. Ik ben trots op hun inzet en de zorg die ze in deze moeilijke tijden geven. Dat geldt voor de zorgmedewerkers, maar ook voor alle andere medewerkers. Zij werken op veilige afstand thuis, maar helpen wel heel praktisch om alle zorg mogelijk te maken.”