Coronaepidemie zal een litteken nalaten in Meierijstad

MEIERIJSTAD – In februari was er nog de stille hoop dat de corona-epidemie aan Meierijstad voorbij zou trekken. Het RIVM sprak geruststellende woorden. Totdat begin maart duidelijk werd dat we met een epidemie te maken hebben die z’n gelijke in onze moderne tijd niet kent.

Toen op 7 maart het eerste dodelijke slachtoffer in Keldonk te betreuren was en ook in Erp opeens meerdere mensen aan het virus bezweken was duidelijk dat het tegendeel gebeurde. Onze gemeente behoort tot de zwaarst getroffen gebieden van Nederland. Het persoonlijke leed voor mensen laat zich nauwelijks beschrijven.

Nu we heel langzaam uit de lockdown komen en iedereen reikhalzend uitkijkt naar een plek op een terrasje per 1 juni en het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen al meer dan een week zo goed als stabiel is, is het een moment om de balans op te maken. In Meierijstad zijn de afgelopen maanden 130 mensen aan het coronavirus overleden. In totaal zijn 210 inwoners van Meierijstad behandeld in een ziekenhuis. Het aantal besmettingen is onduidelijk omdat niet iedereen getest is.

Kracht van Samen
In de maanden die achter ons liggen zijn er in heel Nederland maar ook in Meierijstad krachten losgekomen die getuigen van een enorme gemeenschapszin. Toen de gemeente een aantal jaren geleden de slogan “de Kracht van Samen” bedacht als kernwaarde van de nieuwe gemeente, kon niemand vermoeden dat zo snel die kracht los zou komen. Of het nou ging om artiesten die belangeloos optraden bij verpleeghuizen of mensen die een berenjacht organiseerden voor de kinderen, het was allemaal een krachtig signaal. Het is te hopen dat ook in de toekomst die signalen zullen uitgaan naar de nabestaanden van de coronaslachtoffers.

De blik is nu voorwaarts gericht, want de versoepeling geeft wat extra lucht na maanden min of meer aan huis gekluisterd te zitten. Het biertje op het terras lonkt en misschien zit er binnenkort wel weer een bezoekje aan een restaurant of het theater in.

Niet voor iedereen hosanna
Toch is het nog niet voor iedereen hosanna. De mensen in de verpleeghuizen blijven kwetsbaar als altijd en daarom gelden er nog steeds beperkingen voor bezoek. De medewerkers in de verpleeghuizen zullen nog een tijd de kiezen op elkaar moeten zetten om het voor “hun” mensen zo aangenaam mogelijk te maken, terwijl zij meer dan wie ook dat plekje op het terras hebben verdiend.

Datzelfde geldt voor het bedrijfsleven. Dat heeft de afgelopen maanden zware klappen gehad. Vooral de werkloosheid onder jongeren is geëxplodeerd. De gevolgen van de coronacrisis zullen voor de bedrijven in Meierijstad misschien nog wel jaren doordreunen.

Inmiddels is het moment aangebroken dat mensen antwoord willen hebben op de vraag hoe het kan dat juist Meierijstad en omgeving zo zwaar getroffen zijn. Minister Carola Schouten heeft het RIVM al gevraagd onderzoek te doen naar een relatie tussen luchtkwaliteit en corona. De gemeenteraad van Meierijstad heeft dat eendrachtig onderstreept via een motie. D66 trok iedereen over de streep door niet al bij voorbaat met de beschuldigende vinger in één richting te wijzen.

De kille cijfers van de ziekenhuisopnames en de sterfte zijn dan wel gestabiliseerd, de epidemie zal voor altijd een litteken zijn.