Cultuurkade Meierijstad laat kinderen kennismaken met kunst (video)
Bijzondere voorstelling Oor/Sprong in de Lambertuskerk
VEGHEL - Cultuurkade Meierijstad brengt deze week voor 1700 basisschoolleerlingen van groep 6 en 7 de voorstelling Oor/Sprong. En wel op een heel bijzondere plek, in de historische Lambertuskerk in Veghel. Het priesterkoor is omgebouwd tot een tribune terwijl de kerkbanken en gangpaden het podium vormen.
De voorstelling wordt uitgevoerd door dansgezelschap de Stilte, Cappella Pratensis en harpist Remy van Kesteren. De combinatie van muziek gebaseerd op middeleeuwse zang en hedendaagse dans biedt kinderen een brede kennismaking met muziek en dans. De voorstelling vraagt om een open blik. Het mag schuren en vraagtekens oproepen. Want wie naar kunst kijkt, kijkt ook naar zichzelf. Wat zie jij? Je mag je eigen verhaal maken van wat je ziet.
Kunst en cultuur 'brengt je veel'
Fieke Barten van Cultuurkade Meierijstad: “Ik denk dat kunst en cultuur je heel veel brengt. Een stukje persoonlijkheid, zelfvertrouwen en trots zijn op jezelf. Verwondering. Je kijkt naar kunst maar je kijkt eigenlijk naar jezelf. Naast kunst brengen we ook erfgoed. Waar komen je wortels vandaan. Waar ben ik opgegroeid in wat voor gemeenschap leef ik in. Kunst en cultuur vult ook aan op de vakken die de kinderen verder op school krijgen. Als je naar muziek luistert ben je ook een beetje aan het tellen.Luister je naar zang dan ben je ook met taal bezig. Dans is ook sport dat is ook beweging.”
Harp wekt indruk
Menno Roozendaal woonde een van de voorstellingen bij: “Deze week mocht ik komen kijken bij een van de optredens voor basisschoolleerlingen uit de gemeente in de Lambertuskerk. De kerk vormt voor de gelegenheid tijdelijk het decor voor een prachtige én bijzondere voorstelling. De voorstelling Oor/Sprong is een show waarin moderne harpmuziek en dans worden gecombineerd met middeleeuwse zang. Heel bijzonder in de historische omgeving van zo’n prachtige kerk. Oor/Sprong wordt gespeeld door een internationaal gezelschap uit acht verschillende landen en in de leeftijd van 22 tot en met 68 jaar oud. Wat mij bij zal blijven is de manier waarop de kinderen hun ogen uitkeken en onder indruk waren van de harp.”