De basisschool in het post-corona-tijdperk
SCHIJNDEL - De corona uitbraak heeft onze samenleving behoorlijk op z’n kop gezet. Na een lange periode van thuisonderwijs mogen de kinderen op maandag 11 mei weer naar hun basisschool. Hoe heeft deze zich voorbereid op hun komst en welke maatregelen zijn genomen om besmetting te voorkomen?
Aan de prachtig aangelegde speelplaats van basisschool De Beemd en De Kring, beiden gehuisvest in hetzelfde gebouw, ligt het niet. Je zou er zo even heerlijk willen vertoeven onder de fraaie lentezon. Meerschools directeur Lamber Gevers is eveneens heel uitnodigend en straalt van oor tot oor. “Fijn dat we eindelijk onze kinderen weer kunnen ontvangen”, vertelt hij enthousiast. “Samen met de overkoepelende schoolstichting spelen we zo goed mogelijk in op de maatregelen die de rijksoverheid heeft verbonden aan de openstelling van de basisscholen.
Ouders die hun kinderen wegbrengen zien straks een bordje waarop staat dat ze voor de schoolpoort afscheid moeten nemen van hun kind. Onze kleuters komen iets eerder naar school en mogen wel even met hun ouders op de speelplaats verblijven. Kinderen gaan via verschillende ingangen naar binnen. De klassen zijn gehalveerd en komen om de beurt naar school. In de klas zitten ze uit elkaar. Rond het bureau van hun juf of meester is een vak afgeplakt op de grond, zodat kinderen steeds voldoende afstand bewaren. Elke klas heeft een speciaal samengesteld hygiënepakket gekregen. Daarin zit desinfecterende spray, een zeeppompje en heel veel papier om handen mee af te drogen. Er zijn in alle groepen duidelijke posters waarop te zien is hoe we omgaan met afstand bewaren en hygiëne en die worden uitgebreid met de kinderen besproken.
Natuurlijk is het ook gewoon uitproberen hoe het allemaal gaat lopen. Je kunt niet alles vooraf bedenken. Bij de jongste kleuters gaat het er heel anders aan toe dan bij groep acht. We gaan ondervinden wat mogelijk en wat wenselijk is. Bijsturen en anticiperen op deze unieke nieuwe situatie dus. Een beetje zorg en angst blijft wel bestaan. Doordat we weer aan de slag gaan neemt de kans op besmetting toe en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen.”