De Engelse Tommy zou in Schijndel ‘geboren’ zijn

SCHIJNDEL – Op de kruising van de Schrijvershoef/Keur in Schijndel wordt 7 oktober een informatiepaneel over de slag van Boxtel onthuld. En het wordt nóg gekker . . . Want wist u dat die plek de geboortegrond van de Engelse Tommy zou zijn?

De Slag om Boxtel is in maar weinig geschiedenisboeken terug te vinden. Reden is dat de slag slechts twee dagen duurde. Bovendien had de slag een weinig opzienbarende rol in de Eerste Coalitieoorlog tussen de Engelsen en hun bondgenoten (de Coalitie) en de Fransen.

Van 1793 tot en met 1795 was Nederland het strijdtoneel van de zogenoemde ‘Campagne in de Lage Landen’. Doel van de Fransen was om Holland in te nemen. Het plan was om via de Meierij Holland af te snijden van de coalitie. Daarvoor moesten de Fransen eerst de baas zijn in Grave en ’s-Hertogenbosch. Om Den Bosch te veroveren was het nodig om hand te leggen op het noordelijk traject van de Dommel tot aan Vught. En zo werd Boxtel ineens een plaats van tactisch belang.

Slagveld in Schijndel

Op 14 september naderden Franse troepen Boxtel vanuit drie kanten. De Fransen schakelden vrij moeiteloos 2.000 soldaten van de Coalitie uit. Maar de dag erop trommelde de Engelse bevelhebber Wesley in Schijndel maar liefst 4959 soldaten op. Zij gingen om 6.15 uur op pad naar Boxtel. Maar al snel kregen ze Franse troepen in zicht. In de bossen van Schijndel – even ten westen van de dorpskern - kwam het tot een tweede treffen.

Deze veldslag was niet zo heel indrukwekkend: de Fransen telden in totaal 15 doden en gewonden. De Coalitie werden 40 manschappen uitgeschakeld. Geen wonder dat de Slag om Boxtel in de vergetelheid is geraakt

Tommy

Toch gebeurde er op het slagveld van Schijndel iets bijzonders dat wél de tand des tijds heeft doorstaan. Een van de gesneuvelden aan Engelse zijde was Thomas Atkins. De hertog van Wellington (ja, die van de beroemde beef Wellington) stond de stervende soldaat in zijn laatste minuten bij. Naar verluidt sprak de stervende Atkins de woorden: “It’s all right sir, it's all in a days work.”

Deze woorden maakten onuitwisbare indruk op Wellington. Zelfs vijftig jaar later wist hij de naam van deze soldaat nog: Tommy. Sinds die tijd wordt de naam Tommy gebruikt als aanduiding voor een Engelse soldaat. Vooral in de Eerste en Tweede Wereldoorlog kreeg deze geuzennaam wereldwijd bekendheid. En zo werd Schijndel toch een beetje wereldberoemd. Al is de vraag of dat terecht is. Inmiddels wordt dit verhaal als mythe bestempeld, omdat de bijnaam ‘Tommy’ al 50 jaar voor de Slag om Boxtel gebruikt zijn.

Klompen-beleef-route

De van origine Boxtelse historicus Frank van Doorn, inmiddels woonachtig in Schijndel, haalde de Slag om Boxtel uit de vergetelheid. Dankzij een financiële bijdrage van de Gemeente Meierijstad pronkt dit bijzondere verhaal vanaf 7 oktober op in informatiepaneel bij de kruising Schrijvershoef/Keur. Het is een mooie aanvulling op de Schijndelse Klompenbeleefroute, die sinds vorig jaar bestaat.