De geschiedenis van het City Theater (video)
Terugblik op mooie en roerige tijden, politiek en verbod op blootfilms
SCHIJNDEL - Het Schijndelse City Theater kent een lange geschiedenis. In 1933 startte Nard Steenbakkers een bioscoopje met 200 zitplaatsen in de kleedlokalen van de plaatselijke voetbalclub RKSV Schijndel. De bioscoop die totaal werd vernietigd tijdens de oorlog, werd daarna weer opgebouwd en voorzag in de behoefte als centrum voor het verenigingsleven en bood de nodige ontspanning aan de inwoners van Schijndel en omgeving. Nu, in 2024 zijn er plannen om op de plek van het voormalige City Theater appartementen te bouwen.
Roerige tijden
Omroep Meierij blikt samen met Anny Wierda (93) terug in de geschiedenis van het City Theater. Zij heeft samen met haar man Ad Steenbakkers vanaf 1964 tot zijn overlijden in 1971 het City Theater gerund. Na het overlijden van Ad pakte Anny samen met Evert Wierda de draad weer op en volgde een bloeiende tijd. We kijken in deze special samen met haar terug op de mooie en soms roerige tijden van het City Theater.
Blootfilms en de politiek
Het gemeentebestuur had het niet op de vertoning van blootfilms in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw. Het ging zelfs zover dat mijnheer pastoor tijdens de zondagsmis verbood om die te gaan zien. We horen hoe aan deze vertoning ongemerkt een einde kwam en ook over de roerige tijd waarin ondernemer Hans Brus de gemeente het aanbod van een nieuw theater deed. Verder vertelt Jac van Houten over het ontstaan van de Filmclub Schijndel en komen enkele oud-bezoekers aan het woord.
De special wordt uitgezonden op het TV kanaal van Omroep Meierij vanaf 18 tot en met 22 april. Direct na de nieuwsuitzending RondOM.