De kiosk in Rooi: parel of robijn?

Het idee voor de kiosk van Lucas Lenglet
Fotograaf: Lucas lenglet

SINT-OEDENRODE – De markt in Sint-Oedenrode gaat op de schop. Dat is al lang bekend en er is ook al veel over gesproken en meegedacht. In september 2020 werd er zelfs een heuse ‘Maand van de Markt’ georganiseerd. Inwoners konden daarin hun wensen, gedachten en dromen over de Markt delen met de gemeente. Naar die wensen is ook geluisterd. Maar wat doe je als de meningen verdeeld zijn? Want dat waren en zijn ze als het gaat om de kiosk.



Projectgroep
Na de ‘Maand van de Markt’ was glashelder dat de meningen over de kiosk verdeeld waren. Dat er een kiosk moet blijven was een breed gedragen mening. Maar hoe dat gebouw er dan uit moet zien was de vraag..
Daarom gaf het college van B&W een onafhankelijke projectgroep opdracht om een plan voor aangepaste of nieuwe kiosk te coördineren. Deze projectgroep heft ook een commissie ingesteld om ideeën voor de kiosk beoordeelde. In deze beoordelingscommissie zitten Natuurlijk Sint-Oedenrode, de ontwerper van de Markt, Kunststichting Meierijstad, Roois Cultureel Erfgoed, NSO!, en een vertegenwoordiger van de ondernemers aan de Markt. “We hebben vooraf een aantal randvoorwaarden meegegeven voor het idee van de kiosk,” leggen Harrie van den Brand (secretaris van de Kunststichting Meierijstad) en Dirk Lammers (centrummanager) uit. “In totaal zijn er 20 inzendingen gekomen. Die zijn getoetst aan deze randvoorwaarden, zoals budget, haalbaarheid, toegankelijkheid en architectuur. Vijf van deze inzenders mochten een pitch voor de beoordelingscommissie houden. Alle leden van de projectgroep hebben toen aan de hand van eisen een oordeel gegeven over de ideeën. De keuze viel unaniem op het idee van kunstenaar Lucas Lenglet.”

Robijn
Lenglet voldeed aan de randvoorwaarden, maar maakte vooral indruk met zijn idee voor een ‘robijn’. Harrie van den Brand licht toe: “Lenglet heeft erg goed nagedacht over de functie en vorm van de kiosk. Eigenlijk heeft hij als het ware de huidige kiosk ‘uitgekleed’ en goed gekeken naar de basisvorm. Van daaruit heeft hij een ontwerp gemaakt dat in basis dezelfde kiosk is, met name in grootte. Maar hij is veel transparanter en toegankelijker. De onderkant lijkt te zweven, waardoor het meer ruimte geeft. En omdat het gebouw lager is, is het ook toegankelijker. De kiosk is meer open, waardoor een grotere doorkijk is. En de eenheid van het materiaal sprak ons ook aan.” Het idee van Lenglet is om de kiosk met natuursteen te bekleden, zodat het een eenheid vormt met de omgeving. Lenglet zelf heeft al gezegd dat hij met zijn idee terug wilde naar de basis van een kiosk: de edele vorm. Ook gaf hij te kennen dat het ontwerp hem aan een robijn deed denken.

Parel
De schets van Lenglet roept veel en soms ook heftige reacties op. Sommige mensen vinden de huidige kiosk de parel van de Markt en willen dat die behouden blijft. Zo denkt Sylvie van der Schoot ook over. “De huidige kiosk past beter bij de panden rondom de Markt en schept een tijdsbeeld. Waarom wil je stuk maken wat er al is? Mijn oproep is simpel: maak de Markt gewoon mooi. In mijn ogen past zo’n ‘roestige kooi’ daar niet bij. Trouwens: de nieuwe kiosk is veel te laag. Hoe kun je straks bij volle terrassen zien wie er op staat? Er is veel gezegd over de bakstenen rand van de huidige kiosk. Maar dat is wél een ontmoetingsplek. Altijd zie je er mensen op zitten. Het nieuwe idee houdt geen rekening met die functie. Het schiet zijn doel voorbij. En als dit gebouw er dan toch moet komen, zet het dan op het plein bij de kerk. Er komen heel veel negatieve reacties op dit idee. Daar zou naar geluisterd moeten worden.”

Uitwerking
Het is duidelijk: het idee van Lenglet maakt veel los bij de Rooienaren. Harrie van den Brand en Dirk Lammers benadrukken dat het om een schets van Lenglet gaat. “De volgende stap is dat er een voorlopig ontwerp komt. Dat ontwerp wordt weer beoordeeld, onder meer door de monumentencommissie. Met al die feedback wordt een definitief ontwerp gemaakt. Binnen de projectgroep was een goede afspiegeling van alle partijen die betrokken zijn de herinrichting van de Markt. In de randvoorwaarden en de selectiecriteria zijn ook de wensen van ‘De Maand van de Markt’ meegenomen. We vinden dat het proces zorgvuldig verloopt en dat zal ook zo blijven.”