Dik verdiend diploma toch feestelijk uitgereikt

Voor examenleerlingen verliep hun laatste schooljaar heel anders dan verwacht. Geen centrale eindexamens, geen gala en ook geen ‘normale’ diploma-uitreiking. Dat kan binnen de geldende coronamaatregelen niet. Maar de verschillende middelbare scholen in onze gemeente geven allemaal op hun eigen manier een feestelijk tintje aan de diploma-uitreikingen.

Feestelijke ontvangst op school

“De diploma-uitreiking is een mijlpaal in het leven van een leerling. Daarom hebben we hen uit een aantal mogelijkheden laten kiezen,” vat Barbara Sol samen. Als directeur van het Zwijsen College is ze erg blij dat de leerlingen kozen voor een gezamenlijke afsluiting op school. “Deze leerlingen zijn sinds medio maart niet meer als groep samen geweest. Het is fijn dat ze nu wél samen afscheid kunnen nemen van hun middelbare school.”

Rode loper

Het slagingspercentage van het Zwijsen College ligt ook dit jaar weer erg hoog. Omdat per avond maximaal 100 mensen welkom zijn, heeft de school de diploma-uitreiking over meerdere dagen verspreid. “We vonden het namelijk belangrijk dat leerlingen deze mijlpaal met naasten konden delen,” zegt Barbara Sol. “Daarom mag elke leerling twee gasten meenemen naar het officiële gedeelte. Dat begint met de rode loper, die we vol trots voor onze leerlingen uitrollen. Omdat het gala niet door kon gaan, hebben we leerlingen gevraagd om in hun mooiste kleding naar de diploma-uitreiking te komen. Na binnenkomst volgt een officieel gedeelte met onder meer een toespraak, mooie act en natuurlijk het ondertekenen van het diploma. Na dit officiële gedeelte trakteren we de leerlingen, zonder hun gasten, op een feestelijke afsluiting van hun tijd op het Zwijsen College. De docenten verzorgen hierbij een hapje en drankje.”

De Leijgraaf kiest voor een 'drive trhough' diploma-uitreiking

Met toeters en bellen

Het Fioretti College kiest vanwege de coronamaatregelen juist niet voor een diploma-uitreiking op school. Directeur Clemens Geenen licht toe: “We wilden de diploma-uitreiking heel persoonlijk maken. Daarom bezorgen we de diploma’s bij de leerlingen thuis. Dat doen we letterlijk met de nodige toeters en bellen. Dat is een behoorlijke logistieke operatie, want op onze vmbo-school zijn alle leerlingen geslaagd. Dit is de meest succesvolle generatie examenkandidaten in onze geschiedenis. Ze hebben ondanks het gemis van fysiek onderwijs hun diploma behaald. Dat is een knappe prestatie.”

In het zonnetje zetten

In één werkweek gaat de school bij meer dan 300 leerlingen langs. Het Fioretti College vindt dit de beste oplossing in deze tijd. Clemens Geenen: “Anderhalve meter afstand houden op school en in de klas is niet haalbaar> Daarnaast zijn er leerlingen en ouders die niet naar school durven komen. Maar we willen juist elke leerling persoonlijk in het zonnetje zetten. Dat is echt heel belangrijk, want deze eindexamenleerlingen hebben al zoveel gemist. Ze hebben bovendien onder moeilijke en aparte omstandigheden examen gedaan. Daar past een ‘aparte’ diploma-uitreiking bij. De uitreiking van het diploma zal niet zomaar aan de familie, de wijk en zelfs het dorp voorbijgaan. We maken er een hele happening van met alle officiële en feestelijke handelingen die daarbij horen.”

Drive trough

Ook De Leijgraaf heeft een hoog slagingspercentage. Op de locatie in Veghel zijn meer dan 700 studenten geslaagd voor hun mbo-opleiding. Normaal gesproken geeft de school een groot feest als afsluiting voor de studenten. Binnen de geldende afstandsmaatregelen is het ondoenlijk om de diploma-uitreiking op school te houden. De oplossing? Een ‘drive trough’! “We wilden binnen de geldende regels op eigen terrein het diploma feestelijk uitreiken,” licht regiodirecteur Hans de Jong toe. “Daar hoort ook bij dat studenten gezinsleden meenemen. Dat zou per klas al meer dan het toegestane aantal van 100 personen opleveren. De studenten rijden nu met hun gezinsleden een feestelijke route met vijf etappes. Bij een van deze etappes ondertekent de student zijn diploma. Daarnaast zit in ieder geval een persoonlijke noot en een hapje en drankje in de etappes.”

Extra memorabel

Regiodirecteur Hans de Jong is trots op elke eindexamenstudent. “Praktische vaardigheden en stages zijn een belangrijke component in ons onderwijs en examinering. Door de corona-uitbraak hebben we veel moeten herinrichten en organiseren, zoals afstandsonderwijs of het afronden van stages op een alternatieve manier. Studenten, medewerkers, bedrijven en instellingen hebben echt enorm goed geschakeld in deze tijd. Mede daarom vonden we dat de diploma-uitreiking extra memorabel mocht zijn.”

Kleinschalige uitreiking

Het Elde College in Schijndel kiest voor een kleinschalige diploma-uitreiking. Dat begon al op 4 juni. “Mentoren, docenten, teamleiders en hebben toen alle geslaagde kandidaten thuis bezocht,” licht sectordirecteur Toos Michon toe. “Naast een glas alcoholvrije champagne en de cijferlijst kreeg elke geslaagde leerling een poster met de tekst: ‘Geslaagd, klaar voor de toekomst’. Begin juli vindt de diploma-uitreiking op school plaats. We kiezen bewust voor kleinschalige bijeenkomsten, waardoor we aandacht kunnen besteden aan elke individuele leerling.”

Online afscheid

Het Heerbeeck College in Best kiest deels voor een online afscheid van de leerlingen. Daarmee is het beslist niet onpersoonlijker, vindt directeur onderwijs Rob van der Vorst. “De avond voor de officiële diploma-uitreiking streamen we mijn toespraak en die van de teamleider. We willen namelijk officieel onze leerlingen ‘uitzwaaien’ en vertellen hoe trots we op hen zijn. De dag erna vindt de ondertekening van het diploma thuis bij de leerlingen plaats. De mentor gaat hiervoor bij zijn of haar leerlingen langs. Natuurlijk wordt het diploma feestelijk en persoonlijk overhandigd. We beseffen heel goed dat leerlingen een belangrijke periode afsluiten. Niet alleen onderwijskundig, maar ook sociaal-emotioneel. Daarom gaan we ook zorgen dat leerlingen als groep afscheid kunnen nemen van hun middelbare school. Per klas lopen de geslaagde leerlingen een route door school, waarbij ze op gepaste afstand gefeliciteerd worden door onze medewerkers. Ook gaan ze gezamenlijk op de foto, zodat ze een speciale herinnering hebben aan dit wel heel uitzonderlijke examenjaar.”