Domotica in huis voor zelfstandiger leven
VEGHEL – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is er een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er ook een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. Deze keer: de domotica in het appartement van Margo van Grinsven.
Margo woont met veel plezier in haar appartement. Als lid van de cliëntenraad van Sint Joachim en Anna maakte ze kennis met domotica: allerlei elektronische en ICT-middelen die helpen om fijner, comfortabeler en zelfstandiger te wonen. Dat inspireerde haar om met andere ogen naar haar eigen woonruimte te kijken.
Andere kijk op techniek
Margo van Grinsven woont al enkele jaren met heel veel plezier in haar appartement. “Ik heb hier alle ruimte en dat vind ik erg fijn. Ik heb genoeg ruimte om mijn spullen kwijt te kunnen. Maar ruimte is ook erg belangrijk om met mijn rolstoel overal te kunnen komen. Mijn huis heeft geen drempels, extra brede deuren en een aangepaste badkamer. Mijn hulphond zorgt onder meer dat de deuren open en dicht gaan. Ik was en ben dik tevreden met mijn appartement en de centrale ligging, dicht bij het centrum.” Om die reden heeft Margo eigenlijk nog nooit over domotica nagedacht. Steker nog: in eerste instantie had ze haar bedenkingen bij het toepassen van ICT en elektronica in huis. “Ik dat eerst dat het een beetje rijkeluistoestanden waren,” bekent Margo. “Het is leuk maar niet echt nodig om je verwarming of verlichting op je werk vast aan te zetten, zodat je lekker warm thuiskomt. Vanuit de cliëntenraad ben ik betrokken geraakt bij de werkgroep die zich bezighoudt met de domotica in de nieuwbouw Novice van Brabant Zorg. Dat heeft me echt een andere kijk op techniek gegeven.”
Meedenken in mogelijkheden
Via de werkgroep van Brabant Zorg maakte Margo van Grinsven met domotica. Sterker nog: ze zag opties om met domotica zelfstandiger en comfortabeler te leven. “Ik ben een optimist, maar ook een realist. Ik weet dat mijn gezondheid- en daardoor ook mijn mobiliteit – achteruit gaat. Domotica kan mijn leven gemakkelijker maken én zorgen dat ik langer zelfstandig kan blijven functioneren. En dat vind ik belangrijk, want ik wil hier graag de rest van mijn leven blijven wonen. Via de werkgroep maakte ik kennis met domotica en er is verrassend veel mogelijk. Zoveel dat Margo van Grinsven goed wilde nadenken over welke ict en domotica meerwaarde voor haar hadden. Gelukkig trof ze ook een meedenkende leverancier die eerlijk en helder advies gaf. “Ik bestuur met mijn stem straks onder meer de thermostaat, de rolgordijnen en screens voor de ramen en de verlichting. Dat is voor mij een enorme verbetering van kwaliteit van leven. Ik kon al die zaken niet zelfstandig regelen en was daarvoor al tijd afhankelijk van hulp. Ik kan trouwens ook de deuren via spraakbesturing laten openen, maar dat is en blijft een van de taken van mijn hulphond.”
Elektronische waarschuwingssysteem
Veel mensen vinden het eng of raar dat domotica werk uit handen van mensen neemt. Maar voor Margo van Grinsven is het een uitkomst. “Ik zal zeker nog thuiszorg nodig hebben en dat is ook prima. Maar het is voor hen ook fijn dat er werk uit hun handen genomen wordt. De thuiszorg werkt erg hard en kan best een elektronische helpende hand gebruiken. Via Brabant Zorg heb ik twee handige hulpmiddelen in huis gehaald. De eerste is de Medido Dispenser. Deze elektronische dispenser geeft voorverpakte medicatie op een voorgeprogrammeerde tijd af. Als ik medicatie moet innemen, klinkt er een geluidssignaal en zie ik een rood knipperlicht. Als ik dit signaal mis, zie ik een geelgroen licht. Neem ik de mediatie dan nog niet, dan zie ik een blauw knipperlicht en waarschuwt de dispenser automatisch de zorg. Met dit systeem hoeft de thuiszorg niet meer alleen voor medicatie bij mij te komen. Dat geeft mij meer zelfstandigheid en vrijheid.
Makkelijk beeldbellen
Zeker in coronatijd vallen er voor mensen met een beperking veel sociale contacten weg. Online contact onderhouden kan wel, maar is voor met name ouderen erg lastig. Margo van Grinsven kan prima met social media en apps overweg. Maar door haar beperking is het lastiger om een mobiel of tablet te bedienen. Daarom maakte ze gebruik van de Compaan. “Dat is een ‘simpele’ tablet in een houten jasje. Er zitten maar een paar knoppen op, waardoor hij overzichtelijk en eenvoudig te bedienen is. De Compaan is bij Brabant Zorg ingezet om cliënten te laten beeldbellen met familie, (die kunnen ook foto’s doorsturen) maar ook om er spelletjes mee te doen, zoals een gezamenlijke online bingo…”
Betaalbare oplossing
En hoe zit het dan met de aanname dat domotica duur of een echte luxe is? “Dat vooroordeel ben ik helemaal kwijt,” lacht Margo van Grinsven. “De investeringen vallen relatief mee, al tellen al de verschillende toepassingen wel financieel op. Je hoeft ook niet alles in één keer te laten installeren. Gelukkig kon ik rekenen op een heel meedenkende bank. De domotica heb ik, net als het laten opknappen van mijn appartement, kunnen betalen vanuit de overwaarde van mijn huis. Ik vind het prima om op deze manier in mijn huis én zelfstandigheid te investeren. Ik hoop wel dat domotica in de toekomst vanuit bijvoorbeeld de Wmo vergoed kan worden. Als lid van de Adviesraad Sociaal Domein zal ik mijn enthousiasme over domotica zeker via deze raad onder de aandacht van de gemeente brengen!”