Door sport kan Riens na ernstig motorongeluk weer gewoon meedoen met de maatschappij
MEIERIJSTAD – In een fractie van een seconde kan iemands leven totaal veranderen. Vraag het maar aan Riens van Raaij (69) uit Schijndel. Na een motorongeluk in 1998, door toedoen van een ander, belandde hij negen weken in het ziekenhuis. Zeventien breuken tussen heup en grote teen werden hersteld, maar uiteindelijk moest Riens onderbeen worden geamputeerd.
Hij was voortaan aangewezen op een rolstoel met alle beperkingen die daarmee samengaan. Hoe moest dat verder met zijn werk, zijn vrouw en kinderen en de hobby’s waar hij zo dol op was? “Van de ene op de andere dag werd ik hulpbehoevend”, zegt Riens terugdenkend aan dat fatale motorongeluk. “Ik kon veel dingen niet meer zelf doen en had steeds anderen nodig bij dagelijkse activiteiten. Mijn hele sociale omgeving droeg mijn lot dus mee. Ik moest leren lopen met een prothese en trainde hard om spierkracht op te bouwen. En die fantoompijn is de ergste kwelling die er bestaat”.
Riens is er de persoon niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Hij deed er alles aan om zijn leven weer wat leuker te maken. Via aangepaste sportactiviteiten en rolstoeltennis vond hij een ingang om weer met de ‘gewone’ maatschappij mee te kunnen doen. Erbij horen in de wereld van valide mensen is volgens hem het allerbelangrijkste medicijn.
Na een periode van revalideren in de Tolbrug in Den Bosch krabbelde Riens weer langzaam op. Hij wilde zijn auto- en motorrijbewijs terugverdienen. Dan kon hij weer zelf reizen van A naar B. Hij leerde om in een rolstoel te tennissen en overwon de hindernissen die dat met zich meebrengt.
Zijn werkgever wilde hem weer in dienst blijven houden. De veelvuldig toegediende morfine had echter schade veroorzaakt aan Riens geheugen en concentratie. Door een werkaanpassing kon Riens gelukkig toch weer aan de slag. “Je moet wel positief zijn er iets van gaan maken”, zegt hij. “Voor jezelf, maar zeker ook voor je familie en vrienden”.
Sporten voor mensen met een beperking
Sport is een van de manieren om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij en om er gewoon bij te horen. Riens kreeg daarbij begeleiding en steun, waar hij heel dankbaar voor is. Inmiddels zet hij zich op allerlei manieren in om mindervalide mensen te helpen met hun toegang tot de samenleving. Hij is een vraagbaak en het antwoord voor hoe je met een beperking toch kunt sporten. Riens is medeoprichter van Uniek Sporten van de gemeente Meierijstad. Bestuurslid van de Stichting Rolstoeltennis. Voorzitter van de Stichting Toegankelijk Meierijstad en oprichter en organisator van de Paragames in Schijndel. Verder organiseert hij bijvoorbeeld ook de Sportawards Meierijstad.
Andere mensen met een beperking blij maken, dat is waar Riens het allemaal voor doet. Ervoor zorgen dat zij gewoon met de valide mensen mee kunnen doen. En dat zij bijvoorbeeld ook een evenement als Paaspop kunnen bezoeken. Hij weet maar al te goed wat het betekent om er niet meer bij te kunnen horen.
Hulp bij het vinden en realiseren van een sportwens
Met financiële steun van het BrabantSport Fonds worden sportdromen van 28 mensen uit Noord-Brabant verwezenlijkt. Iedereen met een beperking of aandoening kan zijn of haar droom insturen. Inschrijven kan tot en met 20 maart. Op de website van www.unieksportenbrabant.nl/sportdromen is hiervoor een formulier beschikbaar. Mensen mogen ook een sportdroom voor iemand anders insturen. In de regio waar Meierijstad toebehoort worden uiteindelijk vier sportdromen waargemaakt.