Een cabareteske knipoog naar het ouder worden
Henk Wittenberg en Hannie Buenen verwerken eigen levenservaringen in gedichten en teksten
SCHIJNDEL – Oud worden is een thema dat iedereen raakt. Op een bepaalde leeftijd krijgen we allemaal te maken met de onlosmakelijke vergankelijkheid van het leven. Henk Wittenberg en Hannie Buenen schreven er tijdens de coronaperiode een waar meesterwerk over.
De twee creatieve tekstschrijvers kwamen er, na een intensief leven en een vijftigjarige hechte vriendschap, achter dat ook zij oud zijn geworden. In een boekje met prachtige, toegankelijke teksten en gedichten beschrijven zij het ouder worden in al haar facetten en dimensies. De vaak ook cabareteske teksten, gedichten en filosofische bespiegelingen zijn heel herkenbaar.
De pagina’s van het boekwerk zien er uit als cadeautjes, omdat ze uiterst zorgvuldig en uniek zijn vormgegeven. Telkens is er nagedacht over bijpassende en treffende illustraties, foto’s en lettercreaties. De humorvolle, scherpe teksten ontroeren, troosten en verbinden in herkenning. Hier en daar laten ze de lezer uitstijgen boven het alledaagse met een aantal oosterse wijsheden die fraai worden beschreven. Werkelijk in vele facetten een meesterwerk.
Een schrijversduo voor het leven
Henk Wittenberg (71) en Hannie Buenen (68) hebben hun sporen in de muziek, in het schrijven van teksten en het ten tonele brengen van cabaret al ruimschoots verdiend. Henk heeft veel opgetreden als muzikant met zelfgeschreven liedjes en teksten. Hij speelde jarenlang in de band ‘Het slimme gras’. In 1982 schreef hij de hit ‘Stille Willie’.
Na vijf jaar leraar basisonderwijs volgde hij een opleiding tot grafisch ontwerper aan de Kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch. Hij tekende en illustreerde vele boekwerken waaronder lesmethodes en een strip over de geschiedenis van Brabant. Voor de Efteling, de onderwijstelevisie en andere bedrijven maakte hij decors en illustraties.
Hannie Buenen speelde voorheen ook bij de muzikale cabaretgroep ‘Het slimme gras’. Zij schreef liedteksten voor artiesten als Paul de Leeuw, Gordon, Karin Bloemen en Kinderen voor Kinderen. Ook schreef ze de ‘Van Gogh musical’ en teksten voor bedrijven.
Samen met Hannie maakte Henk een compilatie van de geschreven teksten en gedichten rondom het thema ‘ouder worden’. Een treffende tekst gaat over een tweedelig gedicht. In deel één moet een kind de hand van haar moeder loslaten bij haar eerste schooldag. “Het komt goed”, zegt haar moeder. In deel twee, met bijna dezelfde tekst, laat de dochter de hand van haar moeder los, bij een vertrek naar een verzorgingstehuis. “Het komt goed, zegt ze.
Ouder worden is een waardevolle periode
“Er wordt vaak negatief gedacht over ouderen en ouder worden”, zegt Henk. “Maar het is juist een belangrijke fase in je leven. Je hebt andere inzichten gekregen en er komt een bepaalde mildheid in je. Je leert om dingen los te laten.”
“Wij hebben het perspectief van een zandkorrel in het totale universum. We stappen in de trein van het leven en weten niet waar de reis heen zal gaan. Ergens is het eindstation en dan stap je uit en gaat ergens anders heen. Ik weet niet wat er dan gebeurt. Als er niks is dan is het ook goed.”
Het onafwendbare levenseinde
De vrouw van Henk werkt in de terminale zorg. “Dat houdt je wel met beide benen op de grond”, zegt Henk. “Doodgaan, hou er maar rekening mee! We houden ons vaak krampachtig vast aan het laatste restje leven. We gaan door tot het gaatje. Laten we gewoon sterven als het zover is.”
Een leven lang vriendschap
Henk en Hannie kennen elkaar nu al vijftig jaar. Ieder heeft zijn eigen werk en leven, maar steeds weer zoeken ze elkaar op. Ze praten over hun kinderen en kleinkinderen. Over het werk en de opdrachtgevers. Dan komt er een glaasje wijn op tafel en wordt gefilosofeerd over het leven. Zo hielden ze altijd contact met elkaar en werden vrienden voor het leven.
Het boekwerk is nu een soort eindverhaal waarmee ze terugkijken op wat geweest is en verder kijken naar wat komen gaat. Oud worden gaat vanzelf. Velen zijn ons voorgegaan en ieder gaat ons volgen. Op de omslag van het boek staan de rimpels van een olifantshuid. Deze oeroude dieren kennen als geen ander de cirkel van het leven.
Over het boek
Het boek 'Oud, ieder wil het worden, niemand wil het zijn', heeft een harde kaft en telt 80 pagina’s. Het is verkrijgbaar bij alle boekhandels in Nederland en kan ook online worden besteld onder de titel OUD met ISBN-nummer 9789081281485. In de boekhandels van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode liggen exemplaren ter inzage. Het boek kost € 14,95.