‘Een kunstlezing is als een ijsberg’
SCHIJNDEL – Kunsthistorica Marie-Christine Walraven geeft al enkele jaren kunstlezingen in de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Marieke Jacobs van bibliotheek Meierijstad stelde haar wat vragen.Waarom ben je kunstlezingen gaan geven?
“Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis kreeg ik steeds meer interesse voor de richting van het onderwijs, de kennisoverdracht. Zo kreeg ik een stage bij Museum de Lakenhal in Leiden. Ik heb toen bij een tentoonstelling een verhaal gemaakt over de achtergrond van een aantal kunstenaars, de tijd en maatschappij waarin zij leefden, wat hun werk had beïnvloed en over de betekenis van hun kunst toen én nu. Dat verhaal werd verteld in een filmpje dat draaide in één van de zalen. Na mijn studie ben ik cursussen kunstgeschiedenis gaan geven. Eén daarvan was ‘Kunst uit de Krant’. We spraken over allerlei onderwerpen die in het nieuws waren. Dat groeide uit tot lezingen over tentoonstellingen van dat moment.”
Hoe ga je te werk in je voorbereidingen op een kunstlezing?
“Allereerst op pad! Wat is er te zien, wat is het idee van de tentoonstellingsmaker en daarna duik ik in de boeken. De voorbereidingen vergelijk ik met een ijsberg. Je ziet het topje maar onder water is een massa aan kennis en weetjes die je vaak niet eens ‘kwijt’ kunt. Daarom vind ik de vragen van de mensen super! Die geven vaak een leuke draai aan het verhaal.”
Schilder je zelf? Waar komt je passie voor kunst vandaan?
“Nee, schilderen, tekenen of welke vorm van beeldende kunst, daarmee houd ik mij niet bezig. Laat mij maar in woorden en verhalen verbeelden wat zij hebben gepresteerd.”
De kunstlezingen van deze periode. Wat vind jij ervan en welke zijn erg bijzonder dan wel speciaal en mogen de mensen niet missen?
“Oei, dit is een lastige vraag. Het seizoen is pas net gestart en er staat veel moois op de tentoonstellingsagenda. Rembrandt – Velázquez in het Rijksmuseum belooft echt een topper te worden! De Toorp Dynastie in Alkmaar, de tuinen van Monet, in het Gemeentemuseum in Den Haag, Mondo Mendini in Groningen, de jonge Rembrandt in Leiden……het is lastig om te kiezen. Mijn advies: ga op pad en laat je verrassen in het museum of in de bibliotheek!”