“Eerlijke handel begint in je eigen buurt”
MEIERIJSTAD - Van 7 tot en met 11 oktober vindt het documentairefestival Beholders plaats. Faitrade Meierijstad is partner van dit festival. “We hopen dat inwoners gaan nadenken over wat Fairtrade is en wat ze zelf kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld,” vat Arthur Rijken van Stichting Fairtradegemeente Meierijstad samen.
Koop lokaal
Het is een grote misvatting dat Fairtrade alleen maar gaat over betere werkomstandigheden en eerlijk loon in ontwikkelingslanden. Arthur: “Eerlijke handel begint in je eigen buurt. Ik zeg altijd: koop lokaal als het kan en koop als het van ver moet komen producten met een fairtrade-logo.” Dat logo is de beste garantie dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat de arbeiders in goede omstandigheden hun werk kunnen doen. Maar fairtrade gaat veel verder, vindt Arthur. “Het gaat erom dat je nadenkt wat je koopt. Vraag jezelf af of je iets nodig hebt. En als dat zo is, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Ik voel het als een morele plicht om fairtrade te leven. Ik heb het goed en wat ik aanschaf moet niet ten koste gaan van anderen.”
Duurzaamheid
Fairtrade is belangrijk, maar Arthur benadrukt dat Fairtrade Meierijstad verder kijkt. “Onze werkgroep is nadrukkelijk bezig met duurzaamheid met de 17 global goals als kapstok. Naast eerlijke handel vragen we ook aandacht voor onder andere hergebruik en biologische productie. Dat klinkt heel zwaar, maar we proberen juist met heel concrete activiteiten mensen te laten inzien dat duurzamer leven heel gemakkelijk kan. Een mooi voorbeeld is het kookprogramma SMEK bij Omroep Meierij. Maar we laten mensen onder meer ook Fairtrade koffie proeven en geven gastlessen op basisscholen over ‘(h)eerlijke’ chocolade.”
Eerste fairtrade gemeente
Schijndel was in 2011 de eerste Brabantse gemeente die zich Fairtrade gemeente mocht noemen. “Om deze titel te mogen dragen, moet je voldoen aan een aantal criteria,” legt Arthur uit. “Zo moet het gemeentehuis fairtrade producten gebruiken en moeten een minimum aantal verenigingen, horeca en bedrijven fairtrade koffie en thee schenken. Daarnaast moet de werkgroep aandacht blijven vragen voor eerlijke handel., onder meer door mee te doen aan evenementen. Elk jaar moet je opnieuw bewijzen dat je aan alle criteria voldoet. We zijn er trots op dat na de fusie de gemeente Meierijstad ook een Fairtrade gemeente is. Al kan het altijd nóg duurzamer. Onze mening is dat Beholders daar aan bijdraagt door mensen te confronteren en met elkaar het gesprek daarover te voeren.”
LEES OOK: Beholders zet Meierijstad op de kaart