Eindelijk struikelstenen in Veghel

VEGHEL – Als corona niet opnieuw roet in het eten gooit worden op 30 januari 2022 in Veghel de eerste struikelstenen gelegd. Dat zijn kleine stenen ter nagedachtenis aan Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. De stenen worden voor de huizen gelegd waar de slachtoffers woonden.

Aanvankelijk zouden de zogenoemde “stolpersteine” al in november vorig jaar in Veghel worden gelegd. Door corona moest de Stichting Struikelstenen Meierijstad dat uitstellen.

De stenen voor Rosa Meijer-de Groot en haar broer Job de Groot worden bij hun toenmalige woonhuis aan de NCB-laan 6 gelegd. Voor de neven Nico Wolf en Nico Nathan Wolf worden struikelstenen gelegd bij hun toenmalige woonhuis aan de Gasthuisstraat.

Acht Joodse gezinnen

In 1940 woonden er nog acht Joodse gezinnen in Veghel, in totaal 34 personen. Gedurende deze Duitse bezetting werd ongeveer de helft van de Joodse inwoners van Veghel gedeporteerd en vermoord. De overigen ontkwamen naar het buitenland of doken onder. De familie Wolf is tijdens de Duitse inval in 1940 al naar het buitenland gevlucht. De familie Andriesse is in 1943 ondergedoken.

Uiteindelijk kwamen zeventien in Veghel woonachtige Joden om het leven in de vernietigingskampen of elders. Voor alle zeventien mensen worden volgend jaar struikelstenen gelegd bij de huizen van waaruit ze weggevoerd zijn. Van de overlevenden zouden enkel de families Andriesse en Wolf naar Veghel terugkeren.

Oorsprong Stolpersteine

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig bedacht en ontwierp de Stolpersteine in 1993. Hij noemt ze Stolpersteine (struikelstenen) omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet erover buigen om ze goed te kunnen lezen.

Deze stenen zijn een herinnering aan de slachtoffers van het nationaalsocialisme in de Tweede Wereldoorlog: Joden, Sinti, Roma, homo’s, Jehova’s, politieke gevangenen, dienstweigeraars en gehandicapten. In 1997 legde Demnig de eerste stenen (illegaal nog) in Berlijn. In 2000 was de officiële start van het project Stolpersteine. In 2007 werd in Nederland in Borne de eerste Struikelsteen gelegd.

Inmiddels liggen er verspreid over 25 landen in 251 gemeenten al meer dan 75.000 struikelstenen.

Op het met messing afgedekte betonnen steentje van 10x10 cm staan de personalisa vermeld van de slachtoffers die in het huis woonden.