‘Elk geval van eenzaamheid is er een te veel’

Zorgorganisaties in Meierijstad bundelen krachten

MEIERIJSTAD – Je moet al heel dapper zijn om aan te kunnen geven dat je gevoelens van eenzaamheid hebt. Daarnaast heerst er een taboe rondom dit thema. Mensen oordelen al snel dat het hier een ‘eigen schuld’ betreft of hebben er geen aandacht voor. De Coalitie Eenzaamheid Meierijstad, bestaande uit een aantal samenwerkende zorgorganisaties, organiseerde 6 oktober een webinar rondom dit thema.

Vaak denken we bij eenzaamheid aan ouderen die moeilijker ter been zijn, maar ook onder jongeren komt dit probleem voor. Mieke Bosch is armoede ambassadeur voor de gemeente Meierijstad. Jaarlijks kloppen zo’n 400 mensen aan voor hulp en advies bij schuldsanering. Mieke was een van de professionele sprekers tijdens het webinar. “Mensen in de schuldsanering hebben soms een traject van drie jaar waarbij er nauwelijks geld is voor een leuk uitje. Dan is het logisch dat zij zich veel meer thuis terugtrekken”, vertelt zij uit eigen ervaring.

“Daarnaast zijn deze mensen vaak gevoelig en kwetsbaar voor oordelen die mensen over hun vellen. In armoede leven geeft dagelijkse stress en het maakt mensen onzeker.” Mieke zegt dat deze mensen soms ook feestjes mijden en verjaardagen overslaan. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer.

Herken de eenzaamheidssignalen

Voor eenzame mensen is het vaak moeilijk om zelf oplossingen te bedenken. Tijdens het webinar werd ingegaan op het opmerken van eenzaamheidssignalen. Vrijwilligers van zorgorganisaties, buren, bekenden en familieleden kunnen hier alert op zijn. Ze kunnen een melding doen bij stichting Welzijn De Meierij, de GGD of andere professionals. Een vertrouwelijk en open gesprek kan al een heel verschil maken.

Eenzame mensen moeten hun verhaal kwijt kunnen, zonder dat er angst is voor de gevolgen door het delen ervan. Vaak zit er een diepere oorzaak achter. Belangrijk is om te kijken binnen het netwerk hoe eenzaamheid kan worden verminderd. Je kunt heel klein beginnen met het zetten van een eerste stap. Volgens Mieke Bosch is de stichting “Met je hart”, die onder andere kleine etentjes organiseert, een geweldig goed voorbeeld van hoe dat zou kunnen.

Corona versterkt de eenzaamheidscrisis

Niemand is bestand tegen eenzaamheid en iedereen kan er eens in zijn leven mee te maken krijgen. Spontane contacten en sociale activiteiten zijn door de coronacrisis bijna helemaal komen te vervallen. Een op de drie Nederlanders geeft toe zich wel eens eenzaam te voelen en een op de tien zelfs in ernstige mate. De aanwezigheid van eenzaamheid wordt behoorlijk onderschat en kan de lichamelijke gezondheid stevig bedreigen.

Samen dienen we ervoor te zorgen dat we elkaar steunen en waarderen. Dat iedereen er ‘bij hoort’. Mensen met eenzaamheidsgevoelens kunnen volgens Mieke Bosch zelf bijvoorbeeld hun huisarts bezoeken. Deze vertrouwenspersoon kan doorverwijzen naar hulporganisaties. Ook binnen het eigen netwerk zijn er altijd mogelijkheden om eenzaamheid te verminderen. Want Mieke Bosch stelt nog eens: Elk geval van eenzaamheid er een te veel.

LEES OOK: Webinar tegen eenzaamheid