Energie Coöperatie Meierijstad levert duurzame energie voor inwoners
MEIERIJSTAD - Energie Coöperatie Meierijstad (ECM) heeft zich begin november aangesloten bij om | nieuwe energie, een groen energiecollectief binnen Nederland. Dat betekent dat inwoners van Meierijstad voortaan hun energie lokaal kunnen afnemen via ECM.
Het energiecollectief om | nieuwe energie uit Amsterdam bestaat uit tachtig lokale energiecoöperaties door heel Nederland. ECM hoort daar nu bij. Wat gaat er veranderen? “Ze kopen onze energie die wij opwekken op en die energie kunnen we dus doorverkopen aan burgers. Het hele collectief levert momenteel meer energie dan de aangesloten mensen afnemen. We zijn niet de goedkoopste maar hebben geen winstoogmerk”, zegt bestuurslid van het ECM Gerard van Boxtel.
Hogere prijzen
De energieprijzen liggen hoger dan de grote leveranciers. Van Boxtel: “De prijzen zijn wat duurder maar niet schrikbarend duurder. Je weet in ieder geval honderd procent zeker dat het duurzame energie is. Als er op het einde van het jaar winst wordt gemaakt, wordt dat uitgekeerd aan de deelnemers. Vorig jaar ging er vijftig euro naar ieder lid.” ECM heeft ongeveer tweehonderd leden.
De bedoeling is dat hoe meer klanten het energiecollectief krijgt, hoe lager de energieprijzen worden. Momenteel levert ECM jaarlijks 140 MWh (megawattuur) met een zonnepark op de gemeentewerf in de Milieustraat te Schijndel. Voor hoeveel huishoudens levert dat stroom? Van Boxtel: “Dan heb je het over stroom voor veertig à vijftig huishoudens. Bij om | nieuwe energie zijn veel windparken aangesloten, met name uit het noorden van het land. Dat is in totaal genoeg voor 100.000 gebruikers.” Energie van Meierijstadse bodem is niet alleen voor Meierijstad en dat geldt vice versa ook.Het doel van ECM is om de energie die Meierijstad verbruikt zo duurzaam mogelijk op te wekken binnen de gemeentegrenzen.
Niet alleen
Het collectief heeft geen winstoogmerk, waardoor je met de overstap naar ECM Meierijstad direct kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame projecten in de omgeving. “De energieleverancier die we hadden stopte ermee. Die vond het niet interessant meer. Er zijn 20.000 deelnemers bij om | nieuwe energie. Het is niet dat je alleen staat”, zegt Van Boxtel.
Voor bestaande zonneparken is het geen probleem dat het energienet het niet aan kan. “Netcongestie is geen probleem om energie te leveren. Bij een nieuw windmolen- of zonnepark speelt dat probleem wel.” Er is een concreet plan voor een zonnepark waar ECM probeert aandelen te verwerven: de mogelijke zonneweide aan de Schootsestraat.
Zonneweide Schootsestraat
ECM werkt samen met het Noorse bedrijf Statkraft dat aan de Schootsestraat op de Schootseweide een zonnepark van een aantal hectare wil ontwikkelen. ECM onderzoekt of er mogelijkheden zijn om de zonneweide na oplevering over te nemen en volledig eigenaar te zijn. De gemeenteraad moet nog goedkeuring verlenen voor het plan van de zonneweide.
Er is een informatieavond over al deze ontwikkelingen op 16 november 2023 om 19.15 uur in het Spectrum te Schijndel.