Eten weggooien is echt zonde!
Meierijstad - Deze week is het verspillingsvrije week. Vanuit Veghel werkt de organisatie ‘Samen tegen voedselverspilling’ aan het halveren van voedselverspilling in 2030. Hard nodig, want jaarlijks gooit een gezin gemiddeld 34,3 kilo voedsel weg. Patricia Tempels-de Haan uit Sint Oedenrode hoort daar zeker niet bij. Deze ervaren moestuinierster geeft je 7 handige tips om minder voedsel te verspillen.
Ontspannend maar soms ook spannend
Patricia heeft al 11 jaar een moestuin bij de Rooise Tuinvereniging. Wat begon als liefhebberij is uitgegroeid tot een heel grote hobby. Patricia: “Mijn tuin is 100 vierkante meter. Dat klinkt als veel werk en dat is het soms ook. Maar ja: voor mij is moestuinieren ontspannend. Ik houd ervan om met mijn handen in de aarde te wroeten. En ik geniet van lekker koken én eten. Dan gaat er echt niets boven verse groente van je eigen land.”
Gezond en lekker
Onbespoten groente eten: dat was voor Patricia ook de reden om zelf groente te gaan verbouwen. “Het is gezonder, maar óók smaakvoller. Toen ik net tuinierde heb ik wel eens boerenkool aan mijn moeder gegeven. Die zei meteen: ‘Die smaakt als vroeger.’” Daarmee geeft Patricia al meteen een gouden tip tegen voedselverspilling. In plaats van weggooien geeft ze vaak wat lekkers weg. “Bij verjaardagen geef ik vaak een heerlijk mandje met verse producten uit mijn tuin cadeau. En met kerst liggen er bij familie en vrienden heerlijke zelfgemaakte jams en chutneys onder de boom. Ik maak onder meer ook eigen likeur. Eten weggooien doe ik niet. Daarvoor heb ik wel moeten leren doseren. Te veel dezelfde planten kunnen een heel overvloedige oogst geven. Daar weet ik trouwens ook raad mee. Ik maak dan onder meer heel geconcentreerde soep die ik invries. De soep neemt zo minder plek in de vriezer in. Later voeg je wat water toe en je hebt een heerlijke maaltijd.”
Bewust kopen en eten
Patricia koopt natuurlijk ook voedingsmiddelen in de winkel. Daarbij let ze goed op wat ze nodig heeft. “Door het moestuinieren weet ik inmiddels hoe bijzonder het groeiproces van voedsel is. Het kost een plant – en mij soms ook – veel tijd en moeite om te groeien en te bloeien. Al dat werk gooi je toch niet zomaar in de kliko? Soms werkt de natuur niet mee en verregent je oogst. Of andersom: dan is het zo droog dat je planten niet goed willen groeien. Daardoor is mijn respect voor voedsel gegroeid. Eten weggooien is echt zonde. Daarom kijk altijd wat ik nog in de voorraadkast en koelkast heb. Dat maak ik eerst op. Vaak kun je met het bijkopen van een of twee ingrediënten al een complete maaltijd maken. In de winkel let ik ook op de verpakkingen. Ik blijf het raar vinden dat zoveel groente en fruit in plastic verpakt is. Soms is dat echt onnodig.” Toch komen sommige verpakkingen heel goed van pas. “Ik gebruik lege potjes en plastic bakjes weer in mijn tuin. Ze zijn handig om bijvoorbeeld zaden te laten kiemen of jam in te doen.”
Praktische tips
Voedselverspilling kun je eenvoudig voorkomen. Patricia geeft je 7 praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan.
1. Maak je voorraad op
Kijk voordat je naar de winkel gaat wat je nog allemaal in huis hebt. Maak je koelkast en voorraadkast regelmatig leeg en koop alleen spullen die je nodig hebt.
2. Maak een boodschappenlijstje
Zo voorkom je dat je spullen koopt die je niet gebruikt en later moet weggooien.
3. Zoek een recept op internet
Geen idee hoe je wat lekkers kunt maken met de spullen die je in huis hebt? Tik op internet de ingrediënten in en zoek er een recept mee.
4. Kook niet teveel
Denk na over hoeveel je kookt, zodat je niet met heel veel restjes blijft zitten.
5. Voer een kladjesdag in
Restjes kun je bewaren of invriezen. Houd zo nu en dan een kladjesdag, waarop je allerlei restjes opeet.
6. Probeer er altijd wat van te maken ….
Voedsel dat bijna over de datum of niet heel vers meer is kun je nog prima gebruiken voor het maken van soep, pastasaus of een stamppot. Lust je dat zelf niet? Maak er een lakker bakkie van en breng het naar je buurman, ouders of vrienden.
7. Durf te variëren
Variatie helpt om met smaak te blijven eten. Zoek op internet naar lekkere recepten en probeer ze uit. Maak een map met favoriete (restjes)recepten.