Ex-coronapatiënten vinden hulp en steun bij hun moeizame revalidatie

Puffen, hijgen en vooral doorgaan

SINT-OEDENRODE - Voor het eerst komt Wil van de Wijdeven fietsend naar het uurtje fysiotherapie op de Markt in Sint-Oedenrode. Het korte ritje blijkt een beproeving. Uitgeput puft ze na binnenkomst even uit op een stoel. Wat voorheen vanzelfsprekend was blijkt nu een enorme uitdaging. Ex- coronapatiënten hebben nog een lange weg te gaan en willen vooral heel graag weer de oude worden.

Jan Bekkers, eveneens aanwezig op de therapie, herinnert zich nog hoe blij hij was toen hij, na een lange en zware ziekenhuisperiode, eindelijk weer eens buitenlucht in kon ademen. Maar zijn lichaam en geest waren gesloopt. Staan op eigen benen lukte de voormalig fitte zestiger alleen met grote moeite. Praten, bewegen en eenvoudige handelingen waren nauwelijks nog uitvoerbaar. Een totaal afgemat lichaam resteerde als resultaat van het slopende coronavirus.

De ex-coronapatiënten Wil en Jan klimmen weer langzaam uit het dal en hebben steun aan elkaar. “Ik oefen elke dag” zegt Jan. “Dat is ook echt nodig om vooruit te gaan. Gelukkig ben ik weer wat opgekrabbeld, maar ik ben er nog lang niet”. Wil vertelt strijdlustig: “Voorheen kon ik alles en werkte ik ook. Het is onvoorstelbaar wat ik allemaal heb moeten inleveren. Mensen die mij kennen weten dat ik heel energiek in het leven sta. Ze krijgen mij niet klein. Ik ga net zolang door tot ik weer de oude ben.”

Wilma Thijs is de behandelende fysiotherapeute. Ze is trots op de inzet en vooruitgang van haar cliënten. “De behandeling lijkt op die voor mensen met zware longaandoeningen”, zegt Wilma. “Het fijne verschil is wel dat ex-coronapatiënten vaak wel weer de oude kunnen worden. Landelijk wordt zoveel mogelijk kennis gedeeld om deze nieuwe groep patiënten te kunnen helpen. We werken nauw samen met andere hulpverleners die ook kijken naar voeding, ademhaling en geestelijke gezondheid. We zien dat de lichamen van ex-coronapatiënten enorm verzwakt zijn en dat hun gewicht en spiermassa sterk is afgenomen. Hun ademhaling is vaak heel oppervlakkig en we zien stress en onzekerheid. Daarom beginnen we met rustige oefeningen, afgewisseld met pauzemomenten. We werken met twee cliënten tegelijk, omdat ze ook veel steun aan elkaar kunnen hebben als lotgenoten. Het is voor ons heel moeilijk voor te stellen wat deze mensen allemaal hebben meegemaakt.”

Speciaal voor ex-coronapatiënten heeft fysiotherapie de Meierij een ruimte ingericht van het voormalige oude raadhuis op de markt van Sint-Oedenrode. Zo blijft men helemaal gescheiden van de andere cliënten en kan er vrij en probleemloos worden gewerkt aan opbouw en herstel.

Suzanne Bekkers behandelt als diëtiste een kleine twintig coronapatiënten. Over haar ervaring hiermee vertelt zij: “Deze mensen hebben veel gewichtsverlies en verminderde eetlust. Het voornaamste is om voldoende mineralen en eiwitten naar binnen te krijgen zodat ze meer energie kunnen opbouwen. Ik merk dat ze het fijn vinden dat er iemand met hun meekijkt en aan de hand neemt. Ze willen graag een bevestiging bij het innemen van volwaardige voeding.”

Shirley Leijten is Cesartherapeute en werkt met patiënten speciaal aan het verbeteren van bewuste en diepe ademhaling. “Ik merk bij coronapatiënten dat het consult niet te lang mag duren. Dat is gewoon te vermoeiend voor ze. Ik houd ze daarom kort en beknopt. De patiënten hebben heel veel meegemaakt, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat heeft zijn impact op hun ademhaling en lichaamshouding. De hoge stressfactor veroorzaakt een snelle en oppervlakkige ademhaling. En die lucht moet weer dieper naar binnen. Ik help met het herontdekken van bewust ademhalen.”

Hieronder kunt u een uitgebreide reportage zien van het herstel van ex-coronapatiënten. Eerder maakten we al een korter nieuwsitem over dit onderwerp.

Tags