Feiten over de vogelgriep
MEIERIJSTAD – In Sint-Oedenrode worden meer dan 130.000 kippen preventief geruimd, omdat bij één pluimveebedrijf vogelgriep is vastgesteld. 27 andere pluimveehouderijen binnen 10 kilometer gaan op slot. Maar wat is vogelgriep eigenlijk en waarom wordt er zo streng ingegrepen? We beantwoorden de 8 meeste gestelde vragen over vogelgriep.
1. Wat is vogelgriep eigenlijk?
Vogelgriep heet ook wel vogelpest. Dat geeft al aan hoe besmettelijk deze ziekte is. De vogelgriep is een virus en komt, net als corona, in verschillende varianten voor. De ene variant is gevaarlijker dan de andere. Pluimvee kan al na een paar uur ziek worden van vogelgriep. De dieren worden slomer en maken geen geluid meer. Al snel krijgen de dieren ademhalingsproblemen, diarree of oogontsteking. Het meest opvallende signaal is dat dieren plotseling sterven. Dat was ook bij het getroffen bedrijf in Sint-Oedenrode het geval.
2. Kunnen mensen ziek worden van vogelgriep?
Ja, dat kan, maar alleen als mensen intensief contact hebben met besmette dieren. Verzorgers en ruimers lopen dus risico als zij zichzelf niet beschermen. Maar dat doen ze uiteraard wel. Overigens zijn kunnen maar enkele varianten van vogelgriep op mensen overgaan. Uit onderzoek blijkt welke variant besmette dieren hebben. Mocht die besmettelijk zijn voor mensen, dan worden verzorgers geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. Het eten van eieren of vlees van zieke dieren maakt mensen niet ziek.
3. Waarom is vogelgriep gevaarlijk?
Een ongevaarlijke variant van vogelgriep kan snel muteren naar een variant die mensen wel ziek kan maken.
4. Waarom worden ook gezonde dieren van een besmet bedrijf geruimd?
Om te voorkomen dat de ziekte zich snel verder verspreid. De meningen over preventief ruimen zijn trouwens verdeeld. Maar volgens de Europese regels moeten alle dieren op een besmet bedrijf geruimd worden.
5. Waarom geldt er een vervoersverbod binnen 10 kilometer van een besmet bedrijf?
Ook hier is het antwoord: om besmetting te voorkomen. Vogelgriep kan zich onder meer de lucht verspreiden. Het vervoersverbod is maar een van de maatregelen die gelden. Zo zijn vogeltentoonstelling verboden, moeten onder meer pluimveehouderijen en kinderboerderijen vogels afschermen en ‘ophokken’ en gelden moeten verzorgers en bezoekers van pluimveebedrijven zich houden aan extra hygiënemaatregelen.
6. Hoe zijn de dieren, ondanks al die maatregelen toch besmet geraakt?
Dat is de grote vraag. Het getroffen bedrijf hield zich aan alle voorzorgsmaatregelen. Waarschijnlijk zijn de dieren via de lucht besmet geraakt door overvliegende wilde vogels.
7. Hoe lang geldt het vervoersverbod?
Voor bedrijven in een straal van 10 kilometer is dat 30 dagen na de meest recente besmetting.
8. Krijgt de pluimveehouder de schade vergoed?
Dat ligt aan de grootte van zijn bedrijf. In een aantal gevallen kan de pluimveehouder geld vragen bij het Diegezondheidsfonds. Daarnaast kunnen pluimveehouders zich verzekeren tegen de schade als gevolg van de vogelgriep.