Fracties akkoord met geld voor 144 woonunits aan Bremweg in Schijndel

MEIERIJSTAD/SCHIJNDEL - Er ligt geen ‘Plan B’ in de kast voor zo’n 300 oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne, statushouders en eventuele spoedzoekers die volgend jaar naar de nog te bouwen vooral tweepersoons woon-units aan de Bremweg bij Schijndel zouden moeten verhuizen. Dat heeft burgemeester Van Rooij van de gemeente Meierijstad maandag tijdens een gezamenlijke commissievergadering duidelijk gemaakt.
De raadsfracties gingen met elkaar in gesprek
Fotograaf: Omroep Meierij

De raadsfracties gingen allemaal akkoord met een voorstel voor een krediet van bijna 19 miljoen euro voor de aanschaf van 3 keer 48 tijdelijke zogenaamde vooral tweepersoons woninkjes van het Rijks Vastgoed Bedrijf. Een derde van die 144 tijdelijke woningen, die maximaal 15 jaar mogen blijven staan, wordt gedekt door een financiële bijdrage van ruim zes miljoen euro van het COA over een periode van tien jaar. De rest (ruim 12,5 miljoen) wordt gefinancierd uit de overschotten van een bijdrage van het rijk die de gemeente eerder ontving om de opvang van Oekrainse vluchtelingen te bekostigen. "Die beer moeten we nu schieten", aldus de burgemeester. gisteravond.

Bezwaren in de buurt
Veel commissieleden stelden maandagavond nog wel vragen over allerlei bezwaren bij een deel van de direct omwonenden tegen de komst van de 3 keer 48 units. Daar hebben de omwonenden via de stichting ‘Bescherming Rooise Heide’ vorige week nog een brandbrief over gestuurd naar de raadsleden. Volgens die omwonenden zijn de 144 woon-units en de 300 mensen die daar naar toe verhuizen veel te grootschalig zijn voor de omgeving.

Beschermde diersoorten
Bovendien zouden er in de buurt van de beoogde locatie aan de Bremweg beschermde diersoorten als de das zitten. De stichting mocht die bezwaren maandagmiddag toelichten in een hoorzitting bij de provincie.

Burgemeester van Rooij zei gisteren in de commissie dat hij zich geen zorgen meer over de aanwezigheid van de das maakt. “De rechter heeft Meierijstad over deze zaak al eerder in het gelijk gesteld”, aldus Van Rooij. “Of de bewoners onvoldoende zijn gehoord? Dat kun je misschien ook interpreteren naar wij krijgen onze zin niet”, aldus Van Rooij.

“Er is een groep mensen die geen 144 woninkjes in hun omgeving wil. Daar gebruiken ze op dit moment alle rechtsmiddelen voor. Dat is hun goed recht. We gaan dinsdag 31 oktober opnieuw in gesprek met de Klankbordgroep waar een aantal omwonenden ook in is vertegenwoordigd. Alle zaken mogen en kunnen daar ter tafel komen."

Het financieringsvoorstel van de 144 woon-units staat voor donderdag op de agenda van de gemeenteraad. Dat voorstel is dan een hamerstuk.