Gedeeltelijke woonbestemming voor Bestuurscentrum Sint-Oedenrode
Gemeenteraad neemt op 6 april een besluit
SINT-OEDENRODE - Eind 2021 nam de gemeenteraad het besluit dat het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode in ieder geval behouden blijft als klantencontactcentrum en als vergader- en ontmoetingsruimte voor de gemeenteraad. Door hoge exploitatiekosten vanwege leegstand wordt aan de gemeenteraad in april voorgesteld om twee leegstaande gebouwen af te stoten en te bestemmen voor wonen en/of zorg.
Informatie omwonenden
Maandagavond bracht het gemeentebestuur de omwonenden tijdens een informatieavond op de hoogte van de plannen. Aan de hand van verschillende scenario's kregen de 30 aanwezigen uitleg over de voorgestelde toekomstplannen. Lieke Toll projectleider gemeente Meierijstad: “Sinds het ambtelijk apparaat van Meierijstad is verhuisd naar Veghel merken we dat dit pand voor een groot deel niet gebruikt wordt. Te weinig terwijl we het wel verwarmen en verlichten. Ook de huidige raadzaal functioneert niet zoals we het zouden willen. Daarnaast geldt ook dat we voor al onze panden een verduurzamingsslag willen maken”.
Afstoten van twee van de vier lobben
“Door de vele leegstand staan de exploitatiekosten niet in verhouding tot het gebruik. Er is onderzoek verricht naar een nieuwe functie van de leegstaande delen waarbij verkoop van twee van de vier zogenaamde lobben nadrukkelijk in beeld is. Voor de nieuwe functie van de af te stoten lobben wordt gedacht aan wonen en/of zorg”, aldus de gemeente.
Geen ondergrondse raadzaal
Uiteraard kwam ook het plan van een ondergrondse raadszaal, opgesteld door het
Schijndelse architectenbureau Huizenhoog opnieuw aan de orde.
Dit futuristische plan is volgens een medewerker van Huizenhoog nooit serieus
genomen en besproken, maar volgens de gemeente was het plan technisch niet
haalbaar omdat er te weinig ruimte ontwikkeld zou kunnen worden in de eerste ‘lob’
van het Bestuurscentrum die nog over zou blijven voor de gemeente. En bovendien
zou het plan financieel ook te grote risico’s met zich meebrengen.
Bezorgdheid voor parkeeroverlast
Er waren vragen uit het publiek of met het voorstel om de raadszaal uit te breiden wel rekening is gehouden met de toekomst waarin wellicht nog meer dan nu digitaal gaat gebeuren. Ook over het parkeren bij de achterkant als daar gewoond gaat worden spraken de aanwezigen hun zorgen uit: “Je kunt hele mooie plannen voor appartementen hierachter maken maar het is hier vrij krap”. Een ander: “Voor de bezoekers komen we nu al parkeerplaatsen te kort”. Het antwoord van de gemeente was om dit later te bekijken: “Wij stellen voor om tijdens de verbouwing van de voorkant te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor invulling van de te verkopen gedeelten. Als daar wonen en/of zorg komt dan gaan we zeker met de omwonenden in gesprek over de parkeerproblemen.”
Ter afsluiting sprak wethouder Rick Compagne: “Dit is zeker niet de laatste keer dat wij met de omwonenden in gesprek gaan. We hebben voldoende stof tot nadenken gekregen”.
Vervolg
Op 6 april wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om te kiezen voor verder uitwerking van scenario 2. Concreet betekent dit dat twee gedeelten (lob 1 en 2) worden ingezet voor eigen huisvesting en uitbreiding van de raadzaal. Voor de vrijvallende gedeelten (lobben 3 en 4) is het voorstel om die te verkopen. In 2025 moet dan de verbouwing van de lobben 1 en 2 zijn gerealiseerd waarna vanaf 2025 met de voorbereiding en van de lobben 3 en 4 gestart kan worden.