Geen IGNITE Award, maar het gaat Draad en Daad voor de wind (video)
SCHIJNDEL – Draad en Daad greep vorige week net naast de publieksprijs van de IGNITE Awards, maar timmert desondanks flink aan de weg. De Schijndelse sociale onderneming is gegroeid en heeft naast het atelier ook een heuse snoeperij.
Met de finale van de IGNITE Awards kwam er een einde aan een hectische periode van zo’n drie maanden voor eigenaresse Kim van Aarle. Draad en Daad was een van de 12 genomineerde sociale ondernemingen die kans maakte op een geldbedrag van €10.000,-. Uiteindelijk kreeg Draad en Daad net te weinig stemmen. “Een paar dagen voor het einde stonden we tweede met vijf procent minder stemmen dan de koploper. Helaas hebben we die achterstand niet meer goed kunnen maken”, vertelt Van Aarle. Desondanks kijkt ze zeer positief terug op de ervaring. “Het was heel leuk en heel leerzaam.”
Coaching
De genomineerde ondernemers kregen een coachingtraject aangeboden, waarin zij waardevolle tips van andere ondernemers ontvingen. Van Aarle: “Wat ik vooral geleerd heb is de focus bewaren. Ik ben snel bereid om de deur voor iedereen open te zetten, maar dat moet wel haalbaar zijn. Uiteindelijk ben ik ook gewoon een ondernemer die aan het einde van de maand de rekeningen moet betalen.”
Op de dag van de finale kreeg Van Aarle uitgebreid de kans om ‘haar’ Draad en Daad onder een breder publiek bekend te maken. “Er waren bijvoorbeeld veel bedrijven met subsidiefondsen aanwezig. Ik heb hen kunnen tonen wat Draad en Daad is en waar het voor staat. Ook heb ik veel ideeën kunnen uitwisselen met de andere genomineerden. Je kan veel van elkaar leren.”
Uitbreiding
De grote prijs kwam er dus niet. Desondanks gaat het Draad en Daad voor de wind. De Schijndelse sociale onderneming heeft zelfs een uitbreiding gehad. “Er kwam een appartement boven het atelier vrij. Dat gaf ons een hoop extra ruimte. Beneden was het vrij krap.” En dus verhuisde het atelier naar de eerste verdieping. Met de vrijgekomen ruimte wist Van Aarle wat ze wilde doen: “Een snoeperij. Er was in Schijndel nog geen snoepwinkel, dus ik dacht ‘waarom beginnen wij er niet een?’.” De snoeperij heeft een breed assortiment zoals oudhollands snoep als zoethout en borsthoning, maar ook snoep dat populair is in Amerika. Het is voor alle medewerkers dan ook soms lastig om ervan af te blijven. “Dat lukt ons uiteindelijk wel.”
Dankzij de uitbreiding kan Draad en Daad ook meer werkplekken beschikbaar stellen: “We kunnen meer mensen een arbeidsmatige dagbesteding aanbieden. Daarnaast ontvangen we ook graag leerlingen uit het speciaal onderwijs of mensen met een indicatie vanuit bijvoorbeeld het WMO of het WLZ.”