Gehandicapten vergeten groep in coronacrisis
MEIERIJSTAD - Het is hartverwarmend hoeveel mooie, lieve initiatieven er zijn om ouderen in verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken. Maar ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking is de wereld een stuk kleiner geworden. Ook zij moeten thuis blijven en mogen geen bezoek ontvangen. Wat betekent dat voor cliënten en begeleiders?
Eenzaamheid
“Onze cliënten missen net als iedereen hun dagelijkse leven. Dagbesteding, werk, hobby’s en gezamenlijke activiteiten zijn stopgezet. Ook onze centrale ruimte is dicht, waardoor samen koffie drinken, eten of gewoon kletsen niet kan. Cliënten krijgen maaltijden en zorg in hun eigen appartement. Ze mogen daar geen bezoek ontvangen, maar wel in overleg een ommetje maken,” vertelt Marjolein Derks. Zij is Persoonlijk Begeleider bij Woonvorm Mondriaan in Veghel. Hier wonen 10 mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. “Zij gaan overdag bijna allemaal naar werk of dagbesteding en hebben vaak ook hobby’s buiten de deur. Daarnaast komt er vaak familiebezoek of gaan cliënten bij familie op bezoek. Dat valt nu allemaal weg,” vertelt Marjolein.
Tablets welkom
Cliënten, familie en vrijwilligers hebben begrip voor de situatie. Al kost dat soms wat meer uitleg. Marjolein: “Voor sommige cliënten is het lastig om de situatie te overzien. Vaak hebben deze mensen baat bij een duidelijke structuur. Die valt nu weg. En we kunnen ook niet zeggen wanneer deze situatie stopt. Maar met wat extra uitleg en begeleiding kunnen we de onrust wel wegnemen. Al blijven veel mensen vooral het contact met familie en vrienden missen. Familie laat soms een lieve wens of cadeautje op de stoep achter. Dat doet ons allemaal goed. Veel cliënten onderhouden nu telefonisch of via whatsapp contact me vrienden en familie. Maar niet iedereen heeft daarvoor de juiste spullen.” Daarom zijn iPads en tablets bij Stichting Welzijn Meierijstad van harte welkom,”licht bestuurder Jody Cath toe. “Die zijn dus zeer welkom.”
Aandacht belangrijk
Het beste medicijn tegen eenzaamheid is aandacht. Maar dat is juist in deze tijd voor de begeleiders extra lastig. “Veel cliënten hebben nu extra ondersteuning nodig. Die geven we ook. Het is belangrijk om een extra praatje met cliënten te maken. Dat doen we ook. Maar ook wij hebben een hoger ziekteverzuim doordat we ons streng aan de regels houden. Voor zorgmedewerkers geldt: als je verkouden bent en/of hoest, maar je hebt geen koorts dan kun je werken. Heb je een combinatie van deze drie dan blijf je thuis. Dat is voor ieders veiligheid, maar het betekent ook dat de druk voor onze medewerkers hoger is dan normaal. En we kunnen nooit het contact met de buitenwereld vervangen. Daarom zijn ook bij ons opbeurende kaartjes, tekeningen en berichtjes – zeker voor onze cliënten - heel welkom!”
Praktische hulp gezocht
Daarnaast doen Marjolein en Jody ook een praktische oproep. “Normaal bestellen we online boodschappen. Dat is nu door de drukte heel lastig. Wij kunnen niet naar de winkel toe. Daarom zoeken we vrijwilligers die voor ons boodschappen willen doen. Ook zijn we op zoek naar chirurgische mondkapjes om bij zieke cliënten veilige zorg te geven.”
Oproep
Wilt u de cliënten van SWZ helpen met tablets, boodschappen doen, materialen of gewoon een kaartje sturen? Dat kan. In Meierijstad heeft SWZ woonvormen in Veghel en Schijndel. De adressen staan op de website van SWZ.