Geitenhouderijen beheersen discussie over stallenaanpak
MEIERIJSTAD – In ’t Laar en rondom de Ollandseweg in Sint-Oedenrode zal worden onderzocht of stallen gesloopt kunnen worden om plaats te maken voor natuur, recreatie en huizen. Het onderzoek kost zes ton en wordt grotendeels betaald door het rijk.
De gemeenteraad van Meierijstad stemt er mee in. Meerdere fracties vroegen zich wel af wat er van woningbouw terecht zal komen als twee geitenhouderijen in de buurt van de Ollandseweg niet worden verplaatst.
De al jaren durende discussie over die geitenhouderijen hing ook woensdag tijdens een commissievergadering als een schaduw over de discussie. Binnen een straal van twee kilometer rondom die stallen mag niet gebouwd worden. Het is één van de redenen waarom de dorpsraad van Olland vindt dat dit dorp “op slot zit”.
Kunnen we stallen niet verplaatsen?
Pieter Siroen van D66 zette de toon met zijn opmerking dat er rondom geitenhouderijen veel gevallen van longontsteking voorkomen. “Kunnen we ze niet verplaatsen?” vroeg hij zich af. Zijn vraag kreeg bijval van andere fracties.
Wethouder Jan Goijaarts zei dat verplaatsen nu nog niet aan de orde is. De gemeente wacht op het finale rapport waarin staat dat geitenhouderijen al dan niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. “Ik heb deze week in de media gelezen dat er delen van zo’n rapport zijn. Maar het totale onderzoek is er nog niet. Daar wachten we op. Als er aanleiding is tot het nemen van maatregelen dan zullen we onze verantwoordelijkheid nemen,” aldus Goijaarts.
Siroen was verbaasd over dat antwoord. “Hoeveel onderzoeken heeft u nodig? We weten toch dat er in de omgeving van dit soort bedrijven veel longontsteking voorkomt en Q-koorts. Waarom doet u niks?” vroeg de democraat.
Goijaarts temperde ook het idee van die raadsleden die meenden dat er straks in de projectgebieden veel huizen zullen worden gebouwd, ondanks dat woningbouw expliciet wordt genoemd in de stukken.
Hoeveel betaalbare huizen komen er?
Vooral Kees van Limpt van de SP zette daarop in. “Is dit een mogelijkheid om meer huizen te bouwen voor jongeren? Om hoeveel betaalbare huizen gaat het eigenlijk? Of worden het allemaal ruimte voor ruimte projecten oftewel grote villa’s op grote kavels?” vroeg hij zich af.
“Het is toch zo dat die rijksbijdrage is bedoeld voor betaalbare woningen,” aldus Van Limpt. Willem van Laarhoven van de PvdA maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor tiny houses.
Wethouder Gooijaarts trapte op de rem. Hij benadrukte dat de proef niet bedoeld is om stallen af te breken om daarvoor in de plaats huizen te bouwen. Hij benadrukte dat het gaat om het ontwikkelen van een totaalvisie voor het hele gebied. Daarbij wordt ook gekeken naar natuurontwikkeling en recreatie. “Woningbouw is één van de opties. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteitsverbetering van een heel gebied,” aldus Goijaarts.