Gemeente, samen met burgers, op zoek naar mogelijke locaties voor windturbines
“Het is een gevecht om de vierkante meter”
MEIERIJSTAD – De gemeente is een proces gestart waarbij wordt bekeken óf en waar in Meierijstad geschikte locaties voor windturbines zijn. Nadrukkelijk worden burgers al in dit prille stadium betrokken. Zij zijn welkom om de zoektocht te volgen. Dinsdagavond was er een tweede online-participatiebijeenkomst in een reeks van vier.
Zestig mensen logden in op de Zoom-sessie. Zij werden uitgebreid op de hoogte gesteld van de opzet van het onderzoek. Woordvoerders van de gemeente en ingehuurde experts gingen dieper in op het beleid en allerlei technische aspecten die een rol spelen bij het plaatsen van windturbines. Tussentijds werd om reacties gevraagd. Opmerkingen die op de chatfunctie werden geplaatst werden besproken. De deelnemers kregen een goed geleide en heldere, interactieve presentatie voorgeschoteld.
Reacties zijn wat afwachtend en kritisch
Vanzelfsprekend kreeg de gemeente de handen van de volgers niet direct op elkaar. Wat overheerste waren zorgen over gezondheids- en landschapsaantasting. Waarom windturbines en zijn er geen alternatieven? Er bestaat ook een grote mate van onbekendheid met de materie. Woordvoerders van gemeente vertelden dat zij open dit proces zijn ingegaan en ook niet precies alle antwoorden weten. De conclusies en besluiten staan ook niet vast. Vandaar ook de nadrukkelijke oproep aan inwoners om hun gedachten te laten horen. Door het intensieve grondgebruik spelen er op elke vierkante meter wel belangen mee waarmee wellicht rekening dient te worden gehouden.
Op het eind was er een vragenronde. De voorzitter van een stuurgroep rondom de gebiedsontwikkeling van de Vlagheide stelde onaangenaam verrast te zijn door dit gebied als onderzoekslocatie voor windturbines te bestempelen. Zij zijn al vijftien jaar in goed overleg met de gemeente bezig het gebied een recreatieve functie te geven. De beleidsambtenaar zei in een reactie dat het gebied mogelijk technisch geschikt is. Of er ook daadwerkelijk windturbines komen is een politieke keuze, waarbij ook met andere redenen rekening wordt gehouden.
Een raadslid stelde dat in een eerder onderzoek is vastgesteld dat windmolens hoger dan 100 meter problemen opleveren voor vluchten vanuit vliegbasis Volkel. Verder stelde hij dat als volgens de regels minimaal drie windturbines in een gebied moeten komen daar feitelijk nergens ruimte voor is. Dit wordt nader onderzocht.
Gemeente wil haar eigen broek ophouden
Europees en landelijk klimaatbeleid streeft naar een klimaatneutraal energieverbruik in 2050. Ook de gemeente Meierijstad heeft dit in een beleidsnota vastgelegd. In een toelichting stelde men dat wind- en zonne-energie op dit moment de enige technisch en financieel haalbare mogelijkheden zijn om fossiele brandstoffen te vervangen. Men is in samenwerking met de inwoners op zoek naar een ideale energiemix waarmee de gemeente haar eigen broek op kan houden.
Dit alles zo snel als het kan en zo langzaam als het moet. Volgens berekeningen zouden er uiteindelijk 1,3 miljoen zonnepanelen op daken moeten komen liggen, 914 ha zonnepanelen op land en 35 windturbines om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te kunnen zijn.
Er volgde een discussie over beleid in Duitsland dat gasgebruik wel labelt als milieuvriendelijk. Dit probeert men ook Europees voor elkaar te krijgen. Of dat gaat gebeuren is afwachten.
Bepalende factoren bij plaatsing van windturbines
Willen windturbines rendabel zijn dan kom je volgens een woordvoerder van de gemeente als gauw op ene hoogte van 150 meter. De provincie heeft bepaald dat er vanwege de efficiëntie ook minstens drie turbines in een gebied moeten worden geplaatst. Er zijn regels voor afstand tot woningen waarover nog volop discussie bestaat. Bij andere projecten is al ervaring opgedaan met het plaatsen van windturbines en die wordt gebruikt bij nieuwe projecten. Hierbij werd duidelijk dat het creëren van draagvlak een belangrijk onderdeel vormt.
Naast technische aspecten en de aanwezigheid van industrie en infrastructuur spelen ook gezondheids- en veiligheidsaspecten een rol. Hoe ver is het geluid te horen en de slagschaduw te zien? Hoe gaat het landschap er uit zien? Wat betekent een windturbine voor (trek)-vogels en vleermuizen?
Onderzoeks- en participatieproces met onzekere uitkomst
Duidelijk werd in ieder geval dat er nog heel veel dient te worden onderzocht en besproken voordat uiterlijk december 2021 de gemeenteraad een plan over de mogelijke plaatsing van windturbines krijgt gepresenteerd. Het is ongetwijfeld een moeizaam proces met veel mitsen, maren en onzekere factoren. Maar het doel is nobel. Hoe maken we de wereld een beetje gezonder?