Gemeente steunt studenteninitiatieven voor vijf jaar
MEIERIJSTAD – De gemeente gaat twee studenteninitiatieven voor vijf jaar faciliteren met een financiële vergoeding. Het gaat over de Rechtswinkel- en het Bedrijfsloket Meierijstad die zijn opgestart door twee rechtenstudenten van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Door de studenten op deze actieve manier kennis te laten maken met ons bloeiende bedrijfsleven is dit een win-win situatie”, aldus de gemeente.
Studenten gaan als vrijwilligers aan de slag met vraagstukken van ondernemers en inwoners. Initiatiefnemer Rodrigo van Asseldonk komt uit Veghel. “Samen met Vince hebben we eerst de Rechstwinkel opgericht vorig jaar september en in april 2023 het Bedrijfsloket. Het vormt een mooie toegankelijke mogelijkheid voor studenten om ervaring op te doen in het geven van kosteloos juridisch advies of bedrijfsadvies.” De adviezen gaan bijvoorbeeld over marketing- en bedrijfsplannen of consumentrecht en arbeidsrecht. “Onze eerste klant had veel aan ons, die mevrouw kreeg dankzij ons advies ongeveer vierhonderd euro terug met een gebrekkig product”, zegt de derdejaars rechtenstudent.
Aantrekken talent
De gemeente gaat het initiatief voor vijf jaar faciliteren. Het komt het initiatief financieel tegemoet met een vergoeding voor hun activiteiten naar eigen zeggen ter bevordering van een betere samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid. De band tussen studenten en de gemeente wordt op deze manier beter is de gedachte.
Er zijn inmiddels ruim 25 studenten betrokken bij de initiatieven. “We ontwikkelen activiteitenprogramma’s (Talent in Meierijstad) om het onderwijs en het bedrijfsleven met elkaar kennis laten maken. Meierijstad zet al langer in op het behouden en aantrekken van talent. Daar voldoen het studentennetwerk en de initiatiefnemers aan”, reageert de gemeente. Volgens de gemeente maken de studenten laagdrempelig kennis met de bedrijven in Meierijstad, dat zou de kans op een stageplaats of baan vergroten. “Door de studenten op deze actieve manier kennis te laten maken met ons bloeiende bedrijfsleven is dit een win-win situatie”, aldus de gemeente.
Geen adviesbureau
Ondernemers en burgers kunnen bij de Rechtswinkel en het Bedrijfsloket gratis terecht. Is er dan geen sprake van oneerlijke concurrentie met adviesbureaus? “Nee, het zijn studenten die aan de slag gaan met vraagstukken en hier vervolgens praktijkervaring mee op doen. Overigens worden de studenten juist bijgestaan door de ‘concurrenten’”, luidt het antwoord van de gemeente. Van Asseldonk zegt dat ze deels hetzelfde werk doen als een adviesbureau maar dan anders. “We geven inderdaad advies maar zijn geen adviesbureau. We proberen het vanuit een andere hoek te benaderen.”
Pitchevenement en barbecue
De Rechtswinkel en het Bedrijfsloket willen twee evenementen jaarlijks opzetten om te netwerken. Van Asseldonk: “Het eerstvolgende evenement zal een pitchevenement zijn, die komt er waarschijnlijk in maart. Daarnaast brengen we de studenten, gemeente en bedrijven later in 2024 samen met een barbecue.” De gemeente steunt dus deze evenementen. “Meierijstad streeft naar een duurzame, robuuste samenwerking met het studentennetwerk.”
Bekijk een eerdere reportage over de Rechtswinkel: