Gemeente zet bouw flexwoningen aan de Bolst in Erp door
Aantal woningen niet 27 maar 20
ERP – Ondanks boze brieven van omwonenden wil de gemeente Meierijstad de bouw van twintig flexwoningen in de omgeving van de Bolst in Erp doorzetten. Dat doet de gemeente samen met woningcorporatie Area.
Een aantal weken geleden werd een idee voor 27 flexwoningen aan de Bolst al openbaar. Dat leverde direct brieven van omwonenden op. Die willen dat niet.
De bezwaarmakers schreven dat ze best begrijpen dat er “in de samenleving ruimte moet zijn voor sociale woningbouw” maar ze vinden 27 flexwoningen in hun dorp veel te veel.
“We realiseren ons dat iedere spoedzoeker een andere achtergrond en hulpvraag heeft. Echter een woningbouwvereniging kan niet ontkennen dat er ook probleemsituaties zijn die vragen om een snelle huisvesting,” aldus de brief van de omwonenden.
Gescheiden mensen
Volgens hen zijn hun beoogde buren gescheiden mensen, mensen die baan hebben verloren en jongeren die thuis niet meer kunnen wonen. Bovendien zouden er naar verwachting van de bezwaarmakers ook wel eens arbeidsmigranten in hun buurt gehuisvest kunnen worden.
De bezwaarmakers voeren nog een hele tritst argumenten aan waarom spoedzoekers uit hun buurt geweerd moeten worden. Zo zou Erp niet genoeg voorzieningen hebben voor zoveel extra mensen en zouden de scholen voor hun kinderen te ver weg liggen.
Etnisch profileren
De brieven van de omwonenden maakten in de politiek reacties los. De SP beschuldigde de omwonenden van etnisch profileren. Tijdens een discussie in de gemeenteraad over het Omnipark kregen de bezwaarmakers te horen dat ze wel een voorziening van 20 miljoen euro willen waar het hele dorp van profiteert, maar geen flexwoningen voor mensen in nood.
Desondanks zet de gemeente door omdat Meierijstad in totaal honderd flexwoningen wil realiseren om de druk op de sociale woningmarkt te verlichten.
Wethouder is trots
Wethouder Rik Compagne: : “De behoefte aan woningen is onverminderd groot, vooral ook voor kleine huishoudens. Deze twintig flexwoningen sluiten heel goed aan bij de behoefte en ik ben trots dat we met elkaar tot dit resultaat gekomen zijn. Ondertussen blijven we uiteraard samen ook keihard werken aan de realisatie van de reguliere woningen. Want die opgave wordt hier niet minder groot door.”
Die trotst wordt gedeeld door Jan van Vucht, directeur-bestuurder bij Area: “Dit is een mooie eerste stap; ons aanvullende onderzoek in Erp en omgeving heeft aangetoond dat er ook echt behoefte aan is. We gaan nu verder om ook in Veghel een geschikte locatie te vinden.”
Eerder werd een plan voor flexwoningen in Sint-Oedenrode met succes tegengehouden door omwonenden. Dat had er vooral mee te maken dat die in een park zouden komen dat wordt gebruikt door spelende kinderen.
Halverwege dit jaar worden 17 flexwoningen gebouwd in de buurt van ’t Spectrum in Schijndel. Daar waren geen bezwaren tegen.