Gemeenteraad buigt zich over ombuigingsvoorstellen van het college (video)

MEIERIJSTAD - De gemeenteraad kwam woensdagavond bij elkaar om te debatteren over de ombuigingsvoorstellen die het college van B&W heeft opgesteld. Het 130 pagina's tellende document bevat mogelijke maatregelen die de gemeente kan nemen om het begrotingstekort van de komende jaren op te vangen.

De rijksoverheid geeft Nederlandse gemeenten de komende jaren minder geld. Daardoor ontstaat er een groot begrotingstekort. In 2026 zal dit in Meierijstad ruim 7 miljoen zijn. Een deel hiervan (zo'n 2,3 miljoen) kan opgevangen worden door gebruik te maken van de algemene reserves. De rest van het bedrag zal door lastenverhogingen en bezuinigingen gecompenseerd moeten worden.

Ombuigen
Er is een boekwerk van 130 pagina’s opgesteld, waarin alle door het college voorgestelde maatregelen te vinden zijn. De onderwerpen lopen uiteen: van het verhogen van de onroerendezaakbelasting (OZB) tot subsidies aan wijk- en dorpshuizen. De fracties hebben naar aanleiding van dit document 232 technische vragen ingediend. Deze zijn beantwoord door het college. Tijdens de commissievergadering van 16 april konden de raadsleden hun visie op de ombuigingen ten gehore brengen. Een aantal onderwerpen kwam vaak terug.

Verhoging OZB
Een van de grootste discussiepunten was het wel of niet verhogen van de OZB. Sommige partijen, zoals de VVD en Gemeentebelang, zijn hier duidelijk tegen. Veel partijen doen het liever niet, maar zien het als de enige reële optie om meer geld te ontvangen, zodat er minder bezuinigd hoeft te worden — bijvoorbeeld op het sociaal domein.

Sociaal domein
Het sociaal domein neemt zo’n 120 miljoen van de begroting in, wat neerkomt op ongeveer 40% van het totaal. Op een groot deel van deze kosten kan door landelijke wetgeving überhaupt niet bezuinigd worden. Het sociaal domein omvat veel onderwerpen, zoals jeugd- en ouderenzorg, het gemeenschapsgevoel en sociale en financiële vangnetten voor de mensen die het nodig hebben. Het overgrote deel van de partijen wil hierin sowieso niet snijden, of ziet liever een groter bedrag begroot worden, ondanks het naderende ravijnjaar. De VVD was de enige partij die daar anders naar keek. Fractievoorzitter Albert Dominicus verklaarde dat er ‘kritischer gekeken moet worden naar de uitgaven’. Hij benadrukte echter dat dit niet betekent dat er ook echt bezuinigd moet worden. “Maar voor ons is alles bespreekbaar,” verklaart hij.

Overige ombuigingen en lastenverhogingen
Er passeerden nog veel meer maatregelen de revue. Zo werd er gesproken over betaald parkeren, het invoeren van een hondenbelasting, het terugplaatsen van houten verkiezingsborden in plaats van digitale, het wel of niet verdwijnen van de gemeentepagina’s in de lokale kranten, en het minder vaak legen van GFT-bakken. Bij sommige onderwerpen leken de partijen het vooral met elkaar eens te zijn. Bij andere onderwerpen was er de nodige discussie.

Het is nu aan het college om de uitkomsten van de commissievergadering van woensdag te verwerken in de kaderbrief 2026. Deze wordt op 19 juni behandeld. De kans is groot dat het debat op die dag nog steviger en feller wordt. Op 3 juli gaat deze kaderbrief naar de raadsvergadering. Dan zal snel duidelijk worden welke maatregelen wel of juist niet genomen gaan worden.