Gemeenteraadsverkiezingen werpen schaduw vooruit
MEIERIJSTAD - De komende gemeenteraadsverkiezingen in maart werpen hun politieke schaduwen vooruit en dat werd vorige week donderdag en afgelopen maandagavond duidelijk tijdens de vergadering van de commissie Ruimte, Energie en Bedrijfsvoering. De commissie had twee avonden en 7 uur tijd nodig om de raadsagenda van 27 januari voor te bereiden.
Alle politieke partijen willen zich natuurlijk graag profileren en zeker nu vanwege de corona-maatregelen fysieke verkiezingsbijeenkomsten niet kunnen, worden ook de reguliere commissie- en raadsvergaderingen vooral gebruikt om politieke statements te maken.
Donderdag kostte de Duurzame Mobiliteits Visie enkele uren vergadertijd en maandagavond waren de windturbines; het gasloos maken van woningen over 30 jaar en het onderhoud van het openbaar groen goed voor vele uren van 'discussie'.
Meierijstad heeft 4 plaatsen aangegeven waar mogelijk in de toekomst eventueel misschien windmolens zouden kunnen komen. Daar ging de discussie maandagavond niet over, want de raad moet op 27 januari beslissen over een voorstel hoe onderzocht zal gaan worden wat de effecten kunnen zijn van windenergie. Dus wat er onderzocht moet gaan worden en hoe dat onderzoeken moet gaan verlopen..
En dat de gemeente dat proces op een zorgvuldige manier wil gaan onderzoeken, daar waren nagenoeg alle fracties het eigenlijk wel over eens. Alleen werden er vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid van het adviesbureau dat de gemeente daarvoor in de arm wil gaan nemen, Pondera uit Amsterdam, omdat dit bedrijf ook in Barendracht bij zo'n procesonderzoek is betrokken maar daar later ook belangen bleek te hebben bij het daadwerkelijk realiseren van die windmolens.
Om zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen waren er daarom nogal wat fracties die wilden weten of de opdracht aan Pondera al is verstrekt, maar omdat de bureaukeuze een zaak is van B en W en niet van de raad, konden de commissieleden niet veel meer doen dan een waarschuwend geluid laten horen. En wethouder Van Rooijen kon dus volstaan met te zeggen dat het college daar zeker op let.
Gasloos
En ook het plan om te gaan onderzoeken op welke manier in de toekomst woonwijken eventueel 'van het gas' kunnen worden gehaald, leverde veel beschouwingen maar uiteindelijk nauwelijks echte discussie op. Meierijstad heeft twee wijken in Veghel aangewezen (in de Bunders en Oranjewijk) waar met alle betrokkenen onderzocht zal gaan worden hoe zo'n proces van besluitvorming daarover het best aangestuurd kan worden. En na een klein uur van beraadslagingen werd duidelijk dat het raadsvoorstel als hamerstuk naar de vergadering van 27 januari gaat.
Openbaar groen
Veruit het meeste 'politiek spektakel' was er uiteindelijk bij het laatste agendapunt: het kwaliteitsniveau van beheer van openbare ruimte.
Volgens het voorstel moet die openbare ruimte "aangenaam, schoon, goed onderhouden en veilig zijn, met voldoende groen, waarbij de winkelcentra/publieksruimtes extra uitstraling krijgen"..
En daar is natuurlijk niemand tegen, maar hoe dat in de praktijk vorm krijgt, wat het mag kosten en wie het moet betalen, daar kan natuurlijk volop over gediscussieerd worden.
ZLTO
Eén dag voordat dit raadsvoorstel vorige week donderdag behandeld zou worden heeft de ZLTO een brief aan de raad gestuurd waarin vooral stelling wordt genomen tegen het besluit om voortaan nog maar 1 keer per twee jaar de sloten te maaien en het maaisel af te voeren in plaats van 1 keer per jaar zoals in het verleden in Veghel het geval was.
Dat minder maaien heeft allerlei milieu-effecten en met name het CDA wilde uitgebreid van wethouder Van Rooijen weten hoe de gemeente denkt om te gaan met die kritiek van de ZLTO.
De gemeente heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de ZLTO om hierover te gaan praten, maar dat gebeurt uiteraard niet meer voor de raadsvergadering van volgende week donderdag. Daar kon de raad wel mee leven, maar CDA-voorman Verhagen wilde nog wel de toezegging dat dat gesprek voor de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart zal plaatsvinden en dat de raad ook voor die tijd daarover wordt geïnformeerd. En die toezegging kreeg hij maandagavond om 22.30 uur.