Hart stelt voor om contante betaling mogelijk te maken bij alle gemeentelijke voorzieningen
MEIERIJSTAD – De politieke partij Hart dient een motie in om contante betaling mogelijk te maken bij alle gemeentelijke voorzieningen. De gemeenteraad nam eerder al de motie ‘Pinnen is niet voor iedereen een fluitje van een cent’ aan. Het college moest van de raad onderzoeken wat de voor- en nadelen van de overstap naar zowel pinnen en contant betalen bij bijvoorbeeld alle zwembaden en sporthallen zouden zijn. Uit dat onderzoek bleek eind januari dat contant betalen de gemeente eenmalig 472 duizend euro kost en jaarlijks vanwege extra personeelskosten 345 duizend euro.
Fractievoorzitter Mirjam van Esch van Hart licht de motie toe: “Deze motie is een vervolg op de eerdere aangenomen motie. Het antwoord en onderzoek van het college was onvolledig. Wij hadden gevraagd om het contant betalen mogelijk te maken en dat dan ook te doen. Het boeit ons niet dat het veel kost. De gemeente zit namelijk niet op zwart zaad. Sommige dingen zijn het geld waard.”
In de motie staat dat mensen uit Meierijstad voortaan overal contant kunnen betalen bij ieder zwembad, de sporthal, gymzaal, milieustraat en gemeentewerf. Ook op alle drie de locaties burgerzaken in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel moet volgens de motie ‘handje contantje’ mogelijk worden gemaakt vanaf 1 juli 2025.
Inclusieve gemeente
Een Meierijstad waar je alleen kan pinnen is volgens Hart geen toegankelijke of inclusieve samenleving. Volgens de politieke partij gaat dat tegen de ambitie in van het college om koploper te zijn als inclusieve gemeente. “Contant betalen is een wettelijk betaalmiddel in het binnen- en buitenland en een basisbehoefte. Meierijstad heeft de ambitie om koploper te zijn qua inclusiviteit. Initiatieven voor minderheden zoals genoeg invalidentoiletten en contant betalen dragen daaraan bij.”
Voor- en nadelen
Mensen met een lage digitale vaardigheid en burgers die financieel moeilijk rond kunnen komen, maken relatief meer gebruik van de mogelijkheid om contant af te rekenen. Een reden voor het gebruik van contant geld voor mensen die het niet breed hebben is om meer grip te krijgen op de uitgaven.
Sommige mensen geven de voorkeur aan contant geld vanwege de privacy. Transacties zijn discreet en leggen geen persoonlijke financiële gegevens bloot.
Er kleven ook nadelen aan contant betalen blijkt uit het onderzoek van de gemeente. Zo zou de persoonlijke veiligheid van ambtenaren in het geding komen, worden werkprocessen minder efficiënt en kost het de gemeente dus jaarlijks 345 duizend euro. Er wordt over de motie gestemd tijdens de raadsvergadering van 29 februari.