Hart wil dat inwoners luchtkwaliteit gaan meten
MEIERIJSTAD – De lokale partij Hart roept inwoners van Meierijstad op zelf de luchtkwaliteit te gaan meten. Dat kan bijvoorbeeld via het programma Samen Meten van de RIVM.
Vanuit de Meierijstadse en provinciale politiek wordt al langer aangedrongen te onderzoeken of er verband is tussen de luchtkwaliteit en het grote aantal coronabesmettingen in Oost-Brabant in het algemeen en Meierijstad in het bijzonder.
Aannemelijk
“Uit onderzoek van de GGD blijkt dat een verband niet bewezen kan worden, maar wel aannemelijk is. Wat Hart betreft is het zaak dat er meer bekend wordt over de kwaliteit van de lucht in Meierijstad,” aldus de politieke partij.
Het RIVM studeert nog op mogelijkheden hoe in heel Brabant meer meetpunten kunnen worden ingericht. Daarnaast heeft het RIVM het project Samen Meten. Daarbij kunnen burgers sensoren plaatsen en data verzamelen waarmee het rijksinstituut weer aan de slag kan.
Het RIVM heeft een speciale webpagina waar alle informatie over het zelf meten van de luchtkwaliteit wordt uitgelegd. Het rijksinstituut waarschuwt ervoor dat de sensoren geen data leveren waarmee je naar de rechter kunt, maar de kwaliteit wordt steeds beter. “En als je ze kunt combineren met andere data zoals officiële meetgegevens en/of berekeningen kunnen sensoren nuttige inzichten opleveren”, aldus het RIVM.
Niet zo duur
Hart roept inwoners van Meierijstad op mee te doen aan het de metingen. Laurens van Voorst van Hart: “Die meetinstrumenten zijn niet zo duur en kunnen op het dak of aan de gevel bevestigd worden. Als nou blijkt dat op sommige plekken slechtere luchtkwaliteit wordt gemeten kan die data gebruikt worden om het RIVM te bewegen meer officiële meetpunten in Meierijstad te plaatsen.”
Volgens Hart kan iedereen met sensoren tegenwoordig zelf luchtkwaliteit meten. Voor de partij is het ook belangrijk dat er meer bekend wordt over de luchtkwaliteit in Meierijstad en daarom is het nodig dat zoveel mogelijk mensen mee doen. “Wij vinden het als partij altijd belangrijk dat burgers zelf initiatieven ondernemen en niet afwachten tot de gemeente of een andere instelling in beweging komt,” aldus Van Voorst.
Als veel mensen mee willen vindt de partij dat de gemeente moet overwegen de deelnemers een vergoeding te geven uit het innovatiefonds.