Historie van de F-16 gevangen in meest complete boek tot nu toe (video)

Door Thijs Janssen (Dtv Nieuws)

REGIO - De Koninklijke Luchtmacht nam dit najaar afscheid van de iconische F-16, een toestel dat 45 jaar lang een belangrijke rol speelde op vliegbasis Volkel. Niels Hoogendoorn uit Berghem en Mike Schoenmaker uit Den Bosch hebben de geschiedenis en de persoonlijke verhalen rondom dit jachtvliegtuig in een bijzonder boek vastgelegd.

‘50 jaar F-16 bij de Koninklijke Luchtmacht - Mens en machine’ bevat waargebeurde, spannende, grappige, emotionele en vooral persoonlijke verhalen. Volgens de schrijvers is dit misschien wel een van de meest complete werken over de F-16, mede omdat het verhaal doorloopt tot enkele dagen na het afscheid van het toestel. “Ik denk dat dit het definitieve verhaal is; we hebben gewacht met afronden omdat we ook het vertrek van de vliegtuigen in het boek wilden verwerken,” vertelt Hoogendoorn.

Het verhaal begint in 1974, toen besloten werd de F-16 naar Nederland te halen. Bij hun onderzoek kregen de schrijvers hulp van de Koninklijke Luchtmacht, en de Commandant Luchtstrijdkrachten schreef zelfs het voor- en nawoord.

Tijdens het schrijven was het gemakkelijk om te verzanden in technische details, maar de auteurs wilden vooral het menselijke verhaal vertellen. “Het heeft geen zin om heel diep in te gaan op alle boutjes en moertjes van zo’n vliegtuig, want dan haken mensen af,” zegt Schoenmaker. In plaats daarvan laten zij de mensen aan het woord die uitgezonden zijn, op de achtergrond werkten of op een andere manier een herinnering hebben aan de F-16.

“Een van de leukste verhalen vond ik zelf gaan over een Formule 1-wagen die als promotiestunt racete tegen de F-16. De uitkomst van die wedstrijd blijkt heel anders te zijn dan toen in de krant stond,” lacht Schoenmaker.

Met de paplepel ingegoten
De passie voor luchtvaart zat er al vroeg in bij beide auteurs. Schoenmakers vader werkte bij de luchtmacht, en Hoogendoorns vader nam hem als kind al mee naar vliegshows. Beiden zagen zichzelf wel piloot worden, maar hun levens verliepen anders. Hun interesse bleef, niet professioneel maar als hobby, en zo schrijven de twee al jaren over militaire luchtvaart in bladen.

Het meer dan driehonderd pagina’s tellende boek verschijnt eind november via uitgeverij Geromy en is dan via de website verkrijgbaar.