Historische klompenfabriek stralend middelpunt in nieuwbouwplan (video)
SCHIJNDEL - De historische klompenfabriek van de familie Oerlemans in Schijndel is opgenomen in een nieuwbouwplan voor twintig huizen, het Schootse Hof. Op het terrein aan de Schootsestraat zijn 150 jaar lang, tot het begin van deze eeuw, duizenden klompen gemaakt. Eerst nog ambachtelijk aan huis, maar vanaf 1921 in de fabriek. De gemeenteraad zal donderdagavond naar verwachting het bestemmingsplan voor de nieuwbouw goedkeuren.
Tussen de fabriek en het populierenbos komen twintig nieuwe huizen. In één ervan gaat eigenaar Jos Oerlemans van de oude klompenfabriek wonen. Verder worden er veertien huurwoningen en vijf koopwoningen gebouwd voor verschillende doelgroepen, van starters tot senioren. Met oog voor de historie van dit landelijk gebied krijgen de woningen een karakteristiek uiterlijk in de vorm van kapschuurwoningen en veldschuurwoningen.
Massale belangstelling koopwoningen
“De vijf koopwoningen staan nog maar net online maar al 370 geïnteresseerden hebben zich ingeschreven.” Projectontwikkelaar Mark Verkuijlen van de Van Grunsven Groep vindt het niet vreemd dat er zoveel belangstelling bestaat voor het nieuwbouwplan. “Het gaat om een autoluw, groen hof met een landelijke sfeer. Het is een uitnodigende ontmoetingsplek met historisch erfgoed. Er komen bankjes met een jeu de boules-baan.”
Ambachtelijke gebruikers
De historische klompenfabriek dient nu als opslagruimte en er zijn een aantal kleine ambachtsbedrijfjes ondergebracht. Er zit een smid, een drummer heeft er zijn oefenruimte, er is een vitagewinkeltje met tweedehandskleding en een letterkapper doet er zijn werk. “De huidige gebruikers blijven gewoon in de oude klompenfabriek, maar de fabriek wordt wel opgeknapt”, vertelt eigenaar Jos Oerlemans.
Al sinds 2006 waren er plannen om het gebied rondom de klompenfabriek te ontwikkelen en nu is het dan eindelijk gelukt. Oerlemans is blij: “Ik vind het geweldig dat dit nu gebeurt. We hebben altijd al een gemeenschappelijke bestemming aan de oude klompenfabriek willen geven en daar zijn we nu in geslaagd.”