Iedereen kan weer eigen vruchten persen tijdens sapdagen
SCHIJNDEL - In het Groene Woud worden dit jaar weer sap-persdagen georganiseerd waar particulieren hun appels of peren kunnen persen.
Stichtingen Fruitcultuur, Mooi Straten en Schaapskooi Schijndel werken hierin samen. De zogenoemde sapdagen worden gehouden op zondag 13 september in Best, zaterdag 19 september in Oirschot en zaterdag 26 september in Schijndel.
Stichting de Brabantse Boerderij heeft de afgelopen jaren een impuls gegeven aan de organisatie van sapdagen. Daarmee kunnen boerderijeigenaren en particulieren hun overschot aan (hoogstam)fruit omzetten in vruchtensap, dat voor een langere periode bewaard kan blijven.
Troebele kleur
‘Sappig’ bevat 100% vruchtensap, geproduceerd van 7 kilo versgeperst fruit, dat ongefilterd het pak in gaat. Dat verklaart de karakteristieke troebele ‘kleur’. Dankzij pasteurisatie blijft ‘Sappig’ puur en lang lekker. Een pak sap blijft ongeopend twee jaar goed en na aanbreken twee maanden.
We eigen sap wil maken kan zich op de volgende adressen aanmelden: zondag 13 september Best (Kwekerij van Beerendonk) (sapdagbest@gmail.com), zaterdag 19 september Oirschot (’t Zand) (sapdagoirschot@gmail.com), of zaterdag 26 september Schijndel (Schaapskooi) (sapdagschijndel@gmail.com).