Inwoner Veghel vindt bijzonder schilderij
Raadsel van de Rijnpoort
VEGHEL – Elke kunsthandelaar hoopt op een bijzondere vondst. Maikel van der Aalst uit Veghel had het geluk dat hij op een schilderij stuitte waar het Stadsmuseum Rhenen alleen maar van kon dromen.
Het is een afbeelding van de middeleeuwse Rijnpoort van Oene Romkes de Jongh. Die maakte dit laatste schilderij van de poort voordat die in 1841 werd afgebroken.
In het Stadsmuseum Rhenen is de expositie “Het Raadsel van de Rijnpoort” ingericht. Het schilderij waar de inwoner van Veghel toevallig tegenaan liep heeft er een prominente plaats.
Iets bijzonders
Maikel van de Aalst is sinds kort begonnen als zelfstandig kunsthandelaar. Hij wordt ingeschakeld om kunst te taxeren, bijvoorbeeld uit nalatenschappen. Bij een familie in Gelderland zag hij het schilderij van de Rijnpoort. Het was er niet best aan toe, maar zijn ervaring vertelde Van der Aalst dat er onder de dikke laag stof wel eens iets bijzonders kon zitten.
Hij kocht het schilderij zelf en liet het restaureren. Toen het doek uit de lijst was zag hij ook wie de schilder was: Oene Romkes de Jongh. Deze kunstenaar is een verdienstelijk schilder van stadsgezichten. Vaak van Amsterdam, waar hij voornamelijk werkte en woonde. Het werk van Romkes de Jongh is te zien in het Joods Historisch Museum.
Raadsel van de Rijnpoort
Maikel van der Aalst vergeleek het gevonden doek van Romkes de Jongh met afbeeldingen van stadsgezichten op het internet. Toen kwam hij terecht op de website van Stadsmuseum Rhenen, en de expo ‘Het Raadsel van de Rijnpoort’. Op het schilderij van Romkes de Jongh bleek de Rijnpoort van Rhenen te staan.
De afbeelding vertoont gelijkenis met een pronkstuk van het museum, namelijk het werk van J.F. Christ. Romkes de Jongh kiest voor een andere uitsnede, en heeft een andere schilderstijl. Wèl hangt dezelfde was te drogen, naast de Rijnpoort. Mogelijk heeft Romkes de Jongh het schilderij van Christ gezien in Haarlem. Dat was daar tussen 1838 en 1879 te bewonderen in het Museum van Levende Nederlandse Meesters.
Vervolgens benaderde Van der Aalst het Stadsmuseum Rhenen, dat meteen enthousiast was en het schilderij graag in de vaste collectie wil hebben. Van der Aalst en het museum voeren daar nu gesprekken over. Hoeveel het schilderij nu waard is wil de inwoner van Veghel niet vertellen. “Het is in ieder geval veel meer waard dan het bedrag dat ik ervoor betaald heb,” zegt hij.
Geld is niet zijn drijfveer, zegt Van der Aalst. “Voor mij is het belangrijk dat het schilderij op de plek komt waar het thuishoort.”