Inwonersbijeenkomst Meedoen in Meierijstad verrassend en kritisch
SINT-OEDENRODE – De inwonersbijeenkomst Meedoen in Meierijstad was dinsdag 3 oktober in cultureel centrum Mariëndael te Sint-Oedenrode. De gemeente gebruikt de informatie uit de bijeenkomst om een Lokale Inclusieve Agenda op te stellen en zo Meierijstad toegankelijker en inclusiever te maken. “We moeten proberen dat elke beperkte mens net zo kan leven als een valide mens”, vindt voorzitter van Stichting Toegankelijk Meierijstad Riens van Raaij.
Marthy van der Burgt van Stichting Toegankelijk Meierijstad vond het een nuttige en verrassende bijeenkomst. “Er waren meer professionals zoals maatschappelijk werkers en thuiszorgers aanwezig dan inwoners. Dat verbaasde mij, maar het zorgde wel voor een andere invalshoek.” De deelnemers werden verdeeld over vier groepen die elk een thema bespraken. Deze thema’s waren: ontmoeten en dagbesteding, ondersteuning, onderwijs en wonen. Van der Burgt noemt twee kwesties waarin Meierijstad toegankelijker kan worden. “Op het gebied van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) moeten de lijntjes korter. Het kost veel mantelzorgers veel tijd en werk om daar hun weg in te vinden. Daarnaast moet ik al mijn voorzieningen inleveren als ik zou verhuizen naar een andere gemeente. Dat betekent dat onder meer je rolstoel, douchestoel, verhoogd toilet en huishoudelijke hulp opnieuw moet aanvragen. Het is een wirwar aan regels die verschilt per gemeente.”
Aanpassingen nodig
Stichting Toegankelijk Meierijstad schouwde dit jaar winkels en gaat volgend jaar de cafés, kantines en horeca beoordelen op toegankelijkheid. Daar is nog een slag te winnen. “De nooduitgang ontbreekt vaak en zit op slot. Ook zijn er in horecazaken vaak zware deuren en een hoog opstapje. We moeten proberen dat elke beperkte mens net zo kan leven als een valide mens”, zegt Riens van Raaij, voorzitter van Stichting Toegankelijk Meierijstad. De overheidsgebouwen zijn al geschouwd op toegankelijkheid. Wethouder Compagne: “Dit heeft geleid tot diverse aanpassingen zoals het lager hangen van kledinghaken zodat inwoners in een rolstoel er goed bij kunnen, noodkoorden in mindervalide toiletten controleren, beugels aan deuren bevestigen en de bewegwijzering is verbeterd. Grote aanpassingen waren het aanleggen van elektrische deuren of gehandicaptenparkeerplaatsen bij overheidsgebouwen.”
Positieve stappen
Wethouder Compagne benoemt een aantal positieve stappen die al zijn gezet om Meierijstad inclusiever en toegankelijker te maken. “Er is een waarderingsprijs Meedoen in Meierijstad en een Stimuleringsfonds Toegankelijkheid. Ook staan er in het recent vastgestelde evenementenbeleid en de Kunst en Cultuurnota paragrafen over inclusie en toegankelijkheid.” Volgens de wethouder is er hard gewerkt aan toegankelijkheid op digitaal vlak, bij sport en bewegen en door aandacht te geven voor laaggeletterdheid en arbeidsparticipatie.
Ontoegankelijke zwembaden
Van Raaij pleit voor toegankelijkere zwembaden. “Zwemmen is vaak het eerste wat je kunt met een beperking. De meeste mensen met een handicap zwemmen daarom. Alleen moeten zij op de weg naar het zwembad veel geduld opbrengen, dat staat als een paal boven water.” Mindervaliden die niet zelfstandig naar het zwembad kunnen moeten volgens Van Raaij lang wachten op de deeltaxi. Eenmaal in het zwembad wordt het hen ook niet makkelijk gemaakt. “De opslagruimtes zijn niet groot genoeg voor grote protheses; er zijn überhaupt geen speciale opslagruimtes die speciaal zijn gereserveerd voor mensen met een beperking. Voor iemand met een beperking duurt het omkleden langer. Dan moet je denken aan 45 minuten voordat je in het water kunt stappen.” De Stichting Toegankelijk Meierijstad overlegde met de gemeente voorafgaand aan de bouw van de nieuwe zwembad De Beemd in Veghel en De Neul in Sint-Oedenrode over de toegankelijkheid van de baden. Van Raaij: “Het overleg ging goed, alleen de uitvoering hapert. Het gaat erom welke prioriteiten de gemeente stelt. De zwembaden zijn voor ongeveer 75 procent toegankelijk, dat kan niet. Je kunt niet in een normale rolstoel naar het zwembad of gemakkelijk in het water stappen. Met krukken durf ik ook niet over de gladde vloer te lopen.”