“Je moet niet heel je leven hetzelfde blijven doen”
Een van ’s werelds beste houtkunstenaars woont in Veghel
VEGHEL – “Ik vind het gewoon leuk om steeds weer een stap verder te gaan. Jammer dat ik niet eerder met pensioen kan gaan, want met mijn ideeën kan ik nog 20 jaar vooruit”. Hans Peters (61) is elk vrij uurtje in zijn schuur bezig met het creëren van nieuwe houtwerkstukken. Kleine draaiorgels, schaalmodellen van een Harley-Davidson, ornamenten voor in de kerstboom of handgedraaide sierpennen.
Hans komt over als een rustige, vriendelijke en bescheiden man. Na elke werkdag als fietsenmaker in Veghel, duikt hij na het eten direct zijn werkplaats in. Ook tijdens de weekenden is hij daar te vinden en dat doet hij al zijn leven lang. Hij tovert met engelengeduld en precisie kale planken om tot bijvoorbeeld fantastische motoren. Daar gaat dan wel zo’n half jaar overheen.
Vraag vanuit de hele wereld
Hans maakt draaiorgels die je op je buik kunt dragen, motoren, kerstornamenten en sierpennen. Een klant uit Dubai, directeur van Landrover, wilde zijn zoon een bijzonder kerstcadeau geven. Hij wist Hans te vinden en die maakte na lang aandringen een schommelmodel van een speciaal voor de directeur vervaardigde Harley.
Het elektronisch aangestuurde draaiorgel van Hans werd als beste verkozen tijdens Venray kermis. Hier verzamelen zich jaarlijks de beste draaiorgelmakers van Europa. De toetsen van zijn Grumpy orgel gaan echt op en neer en tijdens de bastonen gaan de mutsen van kabouters omhoog. “Een draaiorgel moet mooi muziek spelen, maar er moet ook iets te zien zijn”, zegt Hans.
In Amerika, in Texas, een land met een grote houtdraaicultuur, won zijn ingezonden kerstornament onlangs de eerste prijs van alle 200 inzendingen. Zijn ‘Holy family inside out turning project’ kreeg de meeste stemmen van alle deelnemers.
In de werkplaats vindt Hans zijn levensgeluk
Het is vooral liefde voor het werk en de uitdaging om steeds weer iets nieuws te bedenken wat Hans drijft. “Ik frot maar wat aan”, zegt hij ingetogen als hij is. Maar zijn werkstukken oogsten overal bewondering. Hans bezoekt ook festivals en kerstmarkten, zoals afgelopen jaar tijdens het Dickensfestijn in Drunen. In stijl verkleed laat hij zijn draaiorgelmuziek klinken. Mensen blijven even staan luisteren en kijken. Het wordt gauw drukker en voorzichtig zingen er enkele mensen wat mee. Uiteindelijk dansen kinderen en zingen mensen luidkeels ‘Op een mooie pinksterdag’ mee.
De buikdraaiorgels, waar een half jaar werk in gaat zitten, hebben 20 blaaspijpen met zuivere tonen. Een elektronische aanpassing zorgt ervoor dat je geen aansturing met de gebruikelijke boeken met gaten nodig hebt. Je kunt meteen een nummer afspelen uit de playlist die rondom een thema is samengesteld. Het Hollandse lied is populair. Hans bedacht zelfs een systeem met zenders en ontvangers waarmee vijf draaiorgels simultaan dezelfde muziek kunnen spelen.
Houtbewerken als artistieke kunst
De roots liggen bij het voormalige Pieter Brueghel Instituut. Daar volgde Hans in zijn jonge jaren een cursus houtbewerken. Het instituut schrapte echter deze cursus. Men vond het niet kunstzinnig genoeg zoals de schilderkunst. Misschien juist hierdoor richtte Hans zijn eigen houtwerkplaats in voor zijn niet te stoppen passie. Hij leerde veel van andere houtbewerkers en bekijkt alle items hierover op YouTube. Telkens als hij een aantal producten gemaakt heeft gaat Hans op zoek naar iets anders. Naar een toevoeging of iets nieuws. Momenteel heeft hij zichzelf ten doel gesteld om sierlijke pennen te maken van alle houtsoorten van de wereld. Dat zijn er zo’n 200. Het maken van een sierpen duurt ongeveer 3 a 4 uur.
Altijd weer een stap verder willen gaan
De vader van Hans is timmerman geweest. Al gauw ging Hans zelf aan de slag met het maken van kasten, deuren en meubels. Na het maken van zijn eerste Harley-Davidson moest het motorblok worden verfijnd en werden er spaakwielen bedacht van mikadostokjes. Hans maakt alle losse onderdelen van vurenhout en zet dan het geheel in elkaar op schommelpoten. Want je moet er wel mee kunnen spelen. Het stuur is met ijzer versterkt zodat het niet af kan breken.
Een enorme drive tot het maken van kunstzinnige houtproducten
Gezien de enorme tijdsinvestering die Hans in zijn creaties stopt, levert de verkoop ervan hem nauwelijks iets op. “Daar doe ik het ook niet voor”, zegt hij. “De lol en de zingeving ervan zit hem in het bedenken en maken van unieke houtproducten. Ik wil er altijd iets bijzonders aan toevoegen.” Het is iets waarmee Hans zijn leven lang verder zal blijven gaan. Inmiddels heeft een van zijn kinderen, Davy, de liefde voor het werk ook ontdekt. Maar natuurlijk bedenkt deze ook wat nieuws: pennen gemaakt van een soort kunsthars.
Twee websites voor bekijken en bestellen
Hans gebruikt het platform Etsy om zijn creaties te tonen. Deze site is bedoeld voor de presentatie en verkoop van zelfgemaakte of oude artikelen. Op HDWoodfactory toont Hans, samen met zijn zoon Davy, vooral pennen, klokjes en armbanden. Op Woodwoodwooddesign zie je de grotere werkstukken zoals motoren en draaiorgels. “Maar het is allemaal leuker om te maken, dan om te verkopen”, aldus Hans.