'Jeugdzorg in Meierijstad is stabiel'
Minder kinderen, meer kosten
MEIERIJSTAD – Het aantal jongeren in Meierijstad dat begeleid wordt door een jeugdhulpinstelling neemt af. De kosten van begeleiding nemen toe.
Dat bleek donderdagavond tijdens een informatieavond voor gemeenteraadsleden. Zij werden bijgepraat over de ontwikkelingen in de jeugdzorg.
Op de vraag hoe het komt dat er minder kinderen worden geholpen en er meer geld wordt uitgegeven kwam geen concreet antwoord. “We zien bijvoorbeeld dat de verblijfzorg voor kinderen in Meierijstad afneemt. Maar als één kind voor langere tijd in een jeugdinstelling verblijft drukt dat extra op de kosten,” aldus Marjolein van Leeuwen, beleidsmedewerker zorg van de gemeente Meierijstad.
Zij vertelde de gemeenteraadsleden dat de situatie met betrekking tot de jeugdzorg in Meierijstad stabiel is. Dat in tegenstelling tot gemeenten waar forse overschrijdingen van het budget zijn.
Kritisch
De toenemende kosten leiden er wel toe dat ook Meierijstad steeds kritisch moet blijven op welke hulp wel en niet kan worden vergoed. “We komen er in Meierijstad nu nog redelijk goed uit, maar als er een forse toename van de hulpvraag is moet je kritischer worden,” aldus Van Leeuwen. Als voorbeeld noemde zij kinderen die in de knel komen als gevolg van echtscheiding. “Dan moet je gaan kijken welke rol de ouders zelf kunnen spelen.”
Ruud Merks van de SP vroeg zich af of er een situatie kan ontstaan dat er voor een specifiek kind aan het begin van het jaar wel voldoende geld is maar dat in oktober besloten moet worden om met de hulp te stoppen omdat het geld op is. Wethouder Menno Roozendaal was stellig in de ontkenning. “Dat kan niet. Er is ook nog zoiets als recht op zorg. Als naar verloop van tijd het geld op is dan wordt het budget overschreden en dan moeten we met die boodschap naar de gemeenteraad. Je gaat een kind niet de zorg ontzeggen,” aldus de wethouder.
Minder gebruik van pgb
Tijdens de vergadering werd ook duidelijk dat steeds minder mensen gebruik maken van het persoonsgebonden budget (pgb). Steeds vaker maken ouders gebruik van de mogelijkheid om de zorg voor hun kind door professionals te laten inkopen.
Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad en advocaat gespecialiseerd in familierecht) vertelde zijn collega’s dat het in de regio Noordoost-Brabant schort aan de hulp voor kinderen die met justitie in aanraking zijn gekomen. “Ze krijgen een indicatie en is er geld voor, maar dan blijkt dat de juiste hulp niet te vinden is,” aldus Verkuijlen.
Marjolein van Meeuwen beaamde dat. “Er is inderdaad te weinig personeel om die groep kinderen goed te begeleiden. In de regio kijken we nu samen hoe we dat probleem kunnen oplossen,” aldus Van Meeuwen.
Tijdens de bijeenkomst bleek ook dat het aantal kinderen met dyslexie in Meierijstad licht stijgt van ongeveer 185 in 2018 naar 205 in 2020. In vergelijking met omliggende gemeenten zit Meierijstad wat dat betreft in de middenmoot. Omdat er nog niet zo lang wordt gemeten is er nog geen duidelijke oorzaak voor die licht stijgende trend.