Jumbo heet voortaan Koninklijke Jumbo Food Groep
VEGHEL - Jumbo mag zich sinds donderdagmiddag de Koninklijke Jumbo Food Groep noemen.
Koning Willem Alexander heeft het Veghelse familiebedrijf die status toegekend ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. De Jumbo-supermarktketen bestaat weliswaar 'pas' 25 jaar, maar in 1821 richtte de Johan van Eerdt (toen nog met dt, een foutje dat in militaire dienst werd gemaakt), een groothandel in koloniale waren op.
De rest is in feite 'history' maar wel een heel bijzondere natuurlijk. Want 100 jaar na dato is de Koninklijke Jumbo Food Groep met 860 supermarkten een speler van formaat en inmiddels breidt het aantal vestigingen in België ook al snel uit en verwacht de huidige topman Frits van Eerd dat daar eind volgend jaar ook al meer dan 100 winkels zullen zijn. En na Nederland en België heeft het concern ook Duitsland in het vizier, zo blijkt uit 'Jumbo 100 jaar' , een uitgave waarin wordt teruggeblikt en vooruit gekeken.
Familiebedrijf
Het predikaat Koninklijk werd donderdagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in het hoofdkantoor in Veghel uitgereikt door Commissaris van de Koning Ina Adema, in aanwezigheid van burgemeester Kees van Rooij en natuurlijk de complete familie Van Eerd.
Frits van Eerd was duidelijk verguld met het predikaat 'koninklijk' en noemde het een bekroning op 100 jaar ondernemerschap van het familiebedrijf.. "Dit is een mijlpaal waar we ongelooflijk trots op zijn", aldus Van Eerd. En volgens hem mogen ook de meer dan 100.000 werknemers die Jumbo inmiddels telt trots zijn op deze erkenning.
Groei
De spectaculaire groei van het aantal supermarkten is overigens niet het enige wapenfeit van de ondernemersfamilie Van Eerd. Mede door de overnames van Super de Boer, C1000, La Place, Emté en de Agrimarkt en de participatie in Hema is de nu Koninklijke Jumbo Food Groep de tweede supermarktketen na Albert Heijn met wekelijks ruim 10 miljoen klanten.
Ook burgemeester Van Rooij had natuurlijk lovende woorden voor de onderneming die in Veghel op velerlei terreinen een belangrijk stempel drukt. En na de feestelijke woorden was er natuurlijk ook in dit geval champagne met een koninklijk tintje.