Kemphanen Van den Bosch en FNV allebei blij met uitspraak Hoge Raad

Erp - De Hoge Raad heeft vrijdag uitspraak gedaan in de rechtszaak die vakbond FNV had aangespannen tegen Van den Bosch Transporten B.V. in Erp. Opmerkelijk genoeg zijn beide partijen, die een langslepend juridisch conflict uitvechten, positief over de uitspraak.

De vraag staat centraal of er Nederlandse CAO- en basisarbeidsvoorwaarden gelden voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs van het bedrijf.
Van den Bosch Transporten heeft jaren geleden dure Nederlandse chauffeurs ontslagen en vervangen door goedkopere Hongaarse chauffeurs. Het bedrijf vond dat de detacheringregels niet golden voor chauffeurs die in dienst waren van Van den Bosch Hongarije. Zij kregen dan ook minder loon.
In mei 2017 stelde het Gerechtshof in Den Bosch het bedrijf in het gelijk. Maar dat arrest is nu door de Hoge Raad vernietigd.

Vakbond FNV haalt gelijk
Vakbond FNV schrijft in een reactie dat de Hoge Raad nu bevestigt dat ‘de detacheringsrichtlijn van toepassing is op het internationale wegvervoer en als een buitenlandse vervoerder binnen Nederland goederen vervoert. Die richtlijn zorgt er onder meer voor dat buitenlandse werknemers hetzelfde loon moeten krijgen als lokale werknemers.’

Uitleg Van den Bosch is heel anders
Van den Bosch Transporten ziet de uitspraak heel anders. In een persbericht verheugt het bedrijf zich over de nieuwe stap naar meer duidelijkheid rondom de beloning van chauffeurs in het Europese wegtransport: ‘Vakbond FNV heeft steeds het standpunt ingenomen dat de buitenlandse internationale chauffeurs aanspraak hebben op Nederlands loon omdat zij op of vanuit Nederlands grondgebied hebben gewerkt.’

‘De uitspraak van vrijdag leert dat het standpunt van FNV onjuist is gebleken. Dat de chauffeurs hun instructies vanuit Nederland zouden hebben ontvangen en/of hun ritten begonnen of beëindigden op het hoofdkantoor in Erp, is volgens de Hoge Raad namelijk onvoldoende om te concluderen dat er sprake is van een nauwe band. Daarmee volgt de Hoge Raad de eerdere beslissing van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.’

De juridische strijd is overigens nog niet ten einde. De Hoge Raad verwijst de procedure naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ter verdere behandeling en beslissing.